Bøger / skønlitteratur til børn / roman

To års ferie


Beskrivelse


En flok kostskoledrenge fra New Zealand strander efter at være løbet ind i en storm på en øde ø ud for Sydamerika. Romanen beskriver deres eventyr og indbyrdes konflikter i de to år, de opholder sig på øen.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Schaumann (børn)

d. 18. dec. 2018

Lademann fortsætter sine udgivelser i den udmærkede serie Lademanns Junior Klassikere med Jules Vernes robinsonade fra 1888, To års ferie, om en flok kostskoledrenge fra New Zealand og dereskamp for at overleve deres ufrivillige ophold på en ubeboet stillehavsø. I forvejen haves flere forskellige udgaver af bogen. I forhold til Hernovs store, uforkortede udg. fra 1970 er den nogetforkortet, men det er gjort med nænsom hånd. Den er delt op i 2 dele à 15 kapitler uden kapiteloverskrifter, svarende til antallet af kapitler i Hernov og Gyldendals Udødelige Ungdomsbøger. Sprogetforekommer en kende mere friskt her i Grete Juel Jørgensens mundrette oversættelse end i Aage Nymanns noget tungere i Gyldendals. De gode, farvestærke ill., afvekslende med sort/hvidetuschtegninger, den 2-spaltede tekst og det svære, glittede papir gør denne udg. meget indbydende, og den vil nok, og ikke uden grund, udkonkurrere de 2 førnævnte udg. Fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

August Danielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Foreliggende udgave er 5. bind i Lademanns Junior klassikere. Det blev et lidt tungt gensyn med en af drengetidens mest spændende og fantasibefordrende robinsonader. Lidt tung fordi sproget -en nyoversættelse til trods - ligger et stykke fra det litterære fortællesprog, vi i dag er vænnet til. Sætningsbygning og ordvalg ligger for tæt på originalen. Oversættelsen er i øvrigt omhyggeligog gennemarbejdet. Der rådes bod på de læsetek-niske vanskeligheder ved at teksten er trykt i 2 spalter, hvilket udgavens format inviterer til. Robinsonaders ofte lidt romantiske skær er her ikketilsigtet, det er tværtimod en realistisk betonet beskrivelse af drengenes to år på øen. Når dette er sagt, er det en engagerende fortælling, der støttes af farvestrålende, velkomponeredeillustrationer. Udstyrsmæssigt er udgaven meget fin. Glittet papir i stift lærredsbind. Anskaffes i ex.tal som de øvrige bind i serien. Gode læsere fra 4.-5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Marianne Poulsen (børn)

d. 19. dec. 2018

Ny bearbejdelse af fortællingen fra 1888. Handlingsreferat af robinsonaden kan læses i B. - H. - S. - H. s. 296. Fortællingen har i den nye bearbejdelse bevaret sin friskhed, spænding og beskrivelsen af drengenes magtkamp kan givet fastholde læserne også i dag. Der er tekstmæssigt sket en halvering i forhold til Hernovudgaven (1970), til gengæld er tekstomfanget så større end udgiverne fra Ungdommens Forlag (1967) og Chr. Erichsens Forlag (1959), sidstnævnte udgave var revideret af Aage Nymann, alligevel bør Gyldendals udgave købes, da sprogtonen i den nye udgave er en del ændret henimod 1972 sprogbrug. Palle Bregnhøis illustrationer stemmer godt overens med bogens atmosfære.


Jyllands-posten

d. 29. aug. 1970

af

af

Hans Andersen

d. 29. aug. 1970


Politiken

d. 5. sep. 1970

af

af

Carl Johan Elmquist

d. 5. sep. 1970


Kristeligt dagblad

d. 31. aug. 1970

af

af

Verner Hansen

d. 31. aug. 1970


Aktuelt

d. 12. okt. 1970

af

af

Kristen Bjørnkjær

d. 12. okt. 1970