Gå til indholdTil forsvar for oplysningen : essay


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

102 sider

Udgivet

2011

genre/form

essaysOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Forfatterens påstand er at Europas landes forskellighed også er Europas styrke, og at landene er stærkt forbundne i handel, politik og kultur. Dette er funderet i oplysningstidens principper om humanisme, autonomi og universelle rettigheder, som også i dag og fremover vil være bærende værdier


Anmeldelser (6)


16. sep. 2011

Til den nok relativt begrænsede kreds af læsere af kultur- og idehistoriske essays. Oplagt til undervisnings- og studiebrug på de relevante videregående uddannelser, fx idé- og kulturhistoriske og samfundsstudier.

TT er født i Bulgarien og er en internationalt anerkendt litteraturforsker og essayist og har undervist på flere internationale universiteter. I dette klassiske akademiske lange essay leverer han en interessant analyse af det, som mange politisk engagerede og samfundsforskere mener er en hæmsko for Europa. TT's antagelse og påstand er, at selv om nationerne i Europa er forskellige, er borgerne netop ikke fremmede for hinanden og Europas forskellighed sprogligt og kulturelt en styrke. Staterne har selvstyre, men er stærkt forbundet i handel, politik, historie og kultur. Dette er ifølge TT primært funderet i oplysningstidens markante principper om humanisme, autonomi og universelle rettigheder, som også i dag og fremover vil være bærende værdier, fordi landenes mangfoldighed tilvejebringer et frihedens rum i modsætning til store lande som fx Kinas monokultur. Undervejs leverer TT en virkelig interessant diskussion af oplysningstiden og dens (franske) centrale personer og bevæggrunde. Han har også skrevet om emner som kolonialisme og racespørgsmål og Den fantastiske litteratur (1989/2007).

Intet andet med denne vinkel på dansk.

Interessant og kontroversielt idéhistorisk essay af høj kvalitet om oplysningstidens betydning, relevans for og diskussion om nutidens Europa.

Lektørudtalelse

Af

Kent Skov

Jyllands-posten

Af

Henrik Jensen

d. 8. okt. 2011

Politiken

Af

Thomas Bredsdorff

d. 22. nov. 2011

Information

Af

Rune Lykkeberg

d. 24. sep. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Asger Brandt

d. 31. dec. 2011

Weekendavisen

Af

Kai Sørlander

d. 28. okt. 2011


Informationer og udgaver

Bog

2011