Bøger / faglitteratur / essays

Til forsvar for oplysningen : essay


Beskrivelse


Forfatterens påstand er at Europas landes forskellighed også er Europas styrke, og at landene er stærkt forbundne i handel, politik og kultur. Dette er funderet i oplysningstidens principper om humanisme, autonomi og universelle rettigheder, som også i dag og fremover vil være bærende værdier.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. sep. 2011

af

af

Kent Skov

d. 16. sep. 2011

Til den nok relativt begrænsede kreds af læsere af kultur- og idehistoriske essays. Oplagt til undervisnings- og studiebrug på de relevante videregående uddannelser, fx idé- og kulturhistoriske og samfundsstudier.

TT er født i Bulgarien og er en internationalt anerkendt litteraturforsker og essayist og har undervist på flere internationale universiteter. I dette klassiske akademiske lange essay leverer han en interessant analyse af det, som mange politisk engagerede og samfundsforskere mener er en hæmsko for Europa. TT's antagelse og påstand er, at selv om nationerne i Europa er forskellige, er borgerne netop ikke fremmede for hinanden og Europas forskellighed sprogligt og kulturelt en styrke. Staterne har selvstyre, men er stærkt forbundet i handel, politik, historie og kultur. Dette er ifølge TT primært funderet i oplysningstidens markante principper om humanisme, autonomi og universelle rettigheder, som også i dag og fremover vil være bærende værdier, fordi landenes mangfoldighed tilvejebringer et frihedens rum i modsætning til store lande som fx Kinas monokultur. Undervejs leverer TT en virkelig interessant diskussion af oplysningstiden og dens (franske) centrale personer og bevæggrunde. Han har også skrevet om emner som kolonialisme og racespørgsmål og Den fantastiske litteratur (1989/2007).

Intet andet med denne vinkel på dansk.

Interessant og kontroversielt idéhistorisk essay af høj kvalitet om oplysningstidens betydning, relevans for og diskussion om nutidens Europa.


Jyllands-posten

d. 8. okt. 2011

af

af

Henrik Jensen

d. 8. okt. 2011


Politiken

d. 22. nov. 2011

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 22. nov. 2011


Information

d. 24. sep. 2011

af

af

Rune Lykkeberg

d. 24. sep. 2011


Kristeligt dagblad

d. 31. dec. 2011

af

af

Asger Brandt

d. 31. dec. 2011


Weekendavisen

d. 28. okt. 2011

af

af

Kai Sørlander

d. 28. okt. 2011