Bøger / faglitteratur til børn / barndomserindringer

Thorødrenge : vi var børn af sol og sommer var i slægt med blæst og regn -


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
148 sider: ill.
Udgivet
2009
Ophav
Genre og form
barndomserindringer, erindringer

Beskrivelse


I skønlitterær stil skildres forfatterens oplevelser på svagbørnskolonien Thorøgård på Thorå i Lillebælt ved Assens i 1950'erne og 1960'erne. En beretning om glæder og afsavn og om hvordan man lærer at begå sig i en drengekultur, der er delt op i stærke og svage.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. okt. 2009

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 13. okt. 2009

Bogen er af interesse for dem, der har deltaget i 1950'ernes og 1960'ernes koloni- og lejrliv. Der er også stof af stor lokalhistorisk interesse i bogen. Endelig kan den læses for sine drengebogskvaliteter.

T.F.P. har her skrevet ud fra sine egne erindringer om ophold på svagbørnskolonien Thorøgård på Thorø i Lillebælt ved Assens. Bogen er formet som et stykke fiktion skrevet i 1950'ernes drengebogsstil om drengen Kalle og hans ophold på ondt og især godt på Thorøgård. Isolerede på øen bliver drengenes verden lille. Leg, hulebyggeri, fodboldspil, og ikke mindst kammeratskab og uvenskaber fylder hele verden. Vi hører om de enkelte drenge, om personalet og om lærerne med den markante forstander Brolyng i spidsen. Men vi hører også om lærer Hansen, der inspirerer forfatteren til at beskæftige sig med musik. Bedst lærer vi dog kammeraten Martin at kende. Foruden at være en "drengebog" om et koloniophold kan bogen også læses som et dokument om tiden, hvor velfærdsstaten var i opbygningsfasen.

Det er forfatterens første bog, og det er første bog om svagbørnskolonier. Tidligere lokalhistoriske beskrivelser er Den største dag i Thorø's historie i 2 bind fra 2003 og Tommy Hansens Thorøhuse fra 1983 om fiskerlejet på landsiden.

Trods fiktionsstil stor autenticitet.