Bøger / skønlitteratur / digte

Testamente & blomsterdigte


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Digte der lovpriser naturen og det evige i en pastiche-stil hentet fra Romantikken.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2016

af

af

Thomas Olesen

d. 11. mar. 2016

Digterikonet Henrik S. Holcks melodiske naturdigte er til den moderne læser, der ønsker poesi fra en svunden tid.

Digtsamling i to dele, som tematiserer naturen i en pastiche, der rækker tilbage til Romantikken. Del 1, "Testamente", består af 29 nummererede digte i tilsyneladende uordnet rækkefølge. Der er tale om klassisk hyrdedigtning, hvor mennesket er søgt tilbage til naturen og her oplever kærlighed, samhørighed og længsel. Det er en fortryllet verden, hvor mennesket tiltaler naturen i apostrofiske vendinger. Naturen har også stemme og taler direkte til mennesket: "med et ansigt af smerte / ankom / du midt i denne / blomsteridyl, / fra en sortgrå by et sted." Del 2, "Blomsterdigte", har stadig naturen som motiv, men består af kortfattede digte med mystisk indsigt: "Skæbnen har en mening / Som livet har dagen.".

Skrevet med dyb sans for sprogets musik; sproget er prosodisk og velklingende. Digtene gør indtryk i al deres særegenhed, bl.a. pga. den højstemte stil, der kan forekomme næsten parodisk og "for meget", men som også kan ses som en søgen tilbage efter et autentisk sprog.

Holck tilhører sen-1970'ernes "ny generation" i dansk poesi med F.P. Jac og Strunge. Holcks poesi er original i sin kompromisløshed, der benytter sig af et sprog fra Romantikken og 1970'ernes naturpoesi (fx Eske K. Mathiesen), men der er et tydeligt valgslægtskab med samtidige, yngre øko-digtere som Theis Ørntoft, Glenn Christian m.fl.


Berlingske tidende

d. 15. apr. 2016

af

af

Jørgen Johansen

d. 15. apr. 2016


Politiken

d. 25. mar. 2016

af

af

Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen

d. 25. mar. 2016


Jyllands-posten

d. 23. mar. 2016

af

af

Erik Svendsen

d. 23. mar. 2016


Weekendavisen

d. 23. mar. 2016

af

af

Lars Bukdahl

d. 23. mar. 2016