Bøger / skønlitteratur / roman

Talriget


Beskrivelse


Om det 20. århundredes Danmark og danskere, hvor tre generationer af familien Vatman bliver en del af den store historie som øjenvidner til blandt andet det armenske folkemord, Tyskland under 2. verdenskrig, Hanoi i 1950'erne og retur til det hjemlige Skamlingsbanken og Østerbro.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. jan. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 20. jan. 2012

For nysgerrige og ambitiøse læsere, som kan lide leg med sprog og fortælling i en roman med referencer til verdenslitteratur, historie og kultur.

Talriget tager afsæt et steds i Sydøstjylland, hvor Karl August Vatman vender hjem til et urentabelt landbrug efter omtumlede år som korrespondent i bl.a. Tyrkiet under 1. verdenskrig. Hans børn og børnebørn bliver embedsmænd eller forskere, bor i byen og rejser også ud i verden. På den måde fortælles både den lille og store historie, den danske som del af europæisk og international historie. Romanen springer i tid og synsvinkel, som en slægts hukommelser, der ikke husker lineært men i brudstykker, anekdoter og gamle breve. Sproget leger med referencer til litteratur og andre sprog, og fortællingen bevæger sig ud i historien og rundt i verden, fx til Cooper og den ny verden, det armenske folkemord under 1. verdenskrig, Hanoi i 1954, Skamlingsbanken i maj og Østerbro på vekslende tidspunkter. Det er ikke nogen nem bog, men velskrevet og med stor viden om sprog, historie og litteratur. Det er som at læse et myldrebillede, hvor man kan blive ved med at finde nyt. Henning Goldbæk (f. 1946) er universitetslektor og har skrevet faglitteratur, især inden for litteratur, videnskabsteori og æstetik.

Forfatteren har tidligere udgivet digte, dette er hans prosadebut. Stil og sprog leder tanken hen på modernister som fx Orhan Pamuk.

Svær men fascinerende og velfortalt debutroman om det danske i det internationale i det 20. århundrede.


Standart

Årg. 27, nr. 1 (2013)

af

af

Jeppe Naur Jensen

Årg. 27, nr. 1 (2013)