Bøger / faglitteratur

Tal folket op til dåd : håndbog for politiske talere


Beskrivelse


Hvis du allerede er politiker eller leder, så find ideer i bogen til, hvordan du kan nå længere med dine taler. Og hvis du ikke er politiker eller leder, men gerne vil være det eller bare højere op i hierarkiet, så lad bogen løfte dig opad. Og hvis du ikke drømmer om storhed og ære, men bare er i panik, fordi du skal holde en tale, som overbeviser din grundejerforening om, at vejbump bør indføres, så kan bogen sikre din overlevelse. Find gennem bogens øvelser dine stærke og svage dyder. Og afslør den fortælling, som din persontype anslår i tilhørerne. Lær ydmyghed ved at indse, at folk altid overbeviser sig selv langt bedre, end den mest geniale og veluddannede taler kan. De tilpasser det, du siger, til deres egen private virkelighed, til medievirkeligheden og til de erfaringer, de har. Din tales virkning afhænger derfor af, hvor god du er til at lade tilhørerne selv afsløre det, du er ude på at overbevise dem om. Lær også, hvordan du vinder en debat – aldrig med abstrakte begrebsudredninger, men med slående eksempler og metoden Q = A + 1. Og lær af gode eksempler: Winston Churchills tale d. 8. juni 1940 ”This was their finest hour”, Anders Fogh Rasmussens ”Smagsdommertale”, Martin Luther Kings ”I have a dream”-tale. Klaus Kjøller er forfatter og kommentator. Var i 1978-2015 lektor i moderne dansk sprog og sprogbrug ved Københavns Universitet og underviste bl.a. i mundtlig kommunikation. Han har i mere end 45 år skrevet bøger om sprog og påvirkning. Og har siden 1991 holdt mange foredrag rundt om i landet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. mar. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 9. mar. 2018

Taktiske og metodiske overvejelser fortrinsvis i forbindelse med politiske taler. For alle, der ønsker at levere en bedre og mere overbevisende tale.

Forfatteren, der er tidligere lektor ved Københavns Universitet i dansk og kommunikation, har skrevet mange bøger, bl.a. om taler og retoriske metoder. Her er det angiveligt især politiske taler, der er i fokus. Han tager udgangspunkt i fire dyder, som politikere vurderes på: ærlighed, idealisme, stabilitet/identitet og kompetence. Dyder, der tilsammen udgør troværdighed. Jo højere man ligger på de fire dyder, jo nemmere er det at overbevise tilhørerne, hvilket er det vigtigste, når man beskæftiger sig med politiske taler. Det er i det lys de gode anbefalinger om komposition, retoriske metoder, målgruppekendskab mv. præsenteres. Enkelte konkrete politiske taler stilles op i skematisk form, hvor indholdet sammenholdes med de teoretiske begreber. Der er desuden anbefalinger vedrørende den efterfølgende debat i forlængelse af talen samt deltagelse i interviews.

Bogen mangler struktur og virker rodet i sin opbygning. Den har svært ved at holde fokus på den politiske tale. Pludselig optræder et afsnit om jobsamtaler og mundtlig eksamen, ligesom eksemplerne af og til er svære at se som relevante for den politiske tale. Ikke vellykket, der er andre bøger om emnet, der er langt mere brugbare - også for politikeren.

Retorik der flytter stemmerRetorik i talerstolen og Retorik i talerstolen er bedre bud på bøger om emnetRetorik der flytter stemmer og er bedre bud på bøger om emnet.



Informationer og udgaver