Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Tæv


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


1948. Lars, 14 år er snart færdig med skolen, hvor både lærerne og klassekammeraterne er på nakken af ham. Hverdagen er hård, men pjækkeri og en fastelavnsfest i lejerforeningen er lyspunkter.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen (børn)

d. 18. dec. 2018

Selvstændig fortsættelse til Brobisser. Året er 1948. For Lars og hans kammerat Knud er skoletiden snart forbi. De glæder sig til at komme ud at tjene penge og prøve kræfter med det virkeligeliv. Bogen indeholder en række episoder i Lars' hverdag. I centrum står skolen med det autoritære skolesystem, spanskrøret på inspektørens kontor, alle ydmygelserne, den virkelighedsfjerneundervisning og slagsmålene med Willads og hans slæng. Lars har et mægtigt fint venskab med den fantasifulde Knud. Han er også forelsket i Conni, Knuds søster, men det kan indimellem være svært atvise det. Der fortælles om Lars' familie, en arbejderfamilie med et varmt og trygt familiesammenhold og om fællesskabet i ejendommen. De afholder bl.a. en fastelavnsfest, som faderen tagerinitiativ til. Faderen har også planer om at oprette en lejerforening. Beboerne må danne fælles front mod værten. Kun gennem sammenhold opnår man styrke til at kæmpe mod undertrykkelse oguretfærdighed, er faderens motto. / En finsocialrealistisk bog med en stilfærdig handling. Der er solidaritet, varme og ægthed i beskrivelsen af Lars og hans dagligdag, ligesom tidsbilledet erpræcist indfanget. Bogen er let at gå til med et levende, dialogrigt sprog. Oplæsning ag selvlæsning fra 11 år. Robert Jensen har tegnet en udmærket forside.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Jørgensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Selvstændig fortsættelse af Brobisser, og som denne et tidsbillede fra et "mørkt arbejderkvarter". Året er 1948, og læseren møder Lars og Knud i deres sidste skoleår i fri mellem. Begge ønskeraf hjertet at komme ud af skolen og er fulde af mod på livet og lede ved lærernes uforstående og børnehadske spanskrørspædagogik. En brutal pædagogik, der kun avlede vold og misundelse mellemeleverne, og en opdragelse der bakkedes godt op af forældrenes holdning: "man må tage øretæverne i den rækkefølge de kommer" - og "ram ham hårdt med knofladen, kroppen godt med i slaget som farhavde lært mig." Uundgåeligt mindes man sin egen utrygge, voldsomme og afskyelige skolegang på en københavnsk skole, og al efterrationaliseret idyl forsvinder. Her er hverken lagt til eller trukketfra - og de ord og udtryk, der anvendes i bogen, er som hentet ud af den tids hverdag. Sproget er i øvrigt mundret og med megen brug af dialog. Sammen med en god, åben typografi gør dette bogenlæselig fra omkring 5.klasse. Også anvendelig i forbindelse med emnearbejder i dansk/ samtidsorientering om skole/opdragelse før i tiden. Dækkende, "sælgende" og godt tegnet farveomslag af RobertJensen.


Plys

1987

af

af

Birger Hauptmann

1987


BUM

årg 4, nr 6 (1986)

af

af

Erik Boas Pedersen

årg 4, nr 6 (1986)


Politiken

d. 21. dec. 1985

af

af

Marianne Gade

d. 21. dec. 1985


Information

d. 7. jan. 1986

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 7. jan. 1986


Aktuelt

d. 6. nov. 1985

af

af

Steffen Larsen

d. 6. nov. 1985


Plys

1985

af

af

Henning Mørch Sørensen

1985