Gå til indholdSvamp : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

140 sider

Udgivet

2021

genre/form

roman,

romanerOriginaludgave

2021


Beskrivelse


Delvist selvbiografisk roman i korte kapitler for voksne med interesse for barndomstraumer. Johan udsættes for en traumatisk hændelse og grov mobning i skolen. Som voksen har Johan klaret sig ret godt, men bliver væltet omkuld af sin fortid i forbindelse med sit første barns fødsel


Anmeldelser (1)


8. okt. 2021

Delvist selvbiografisk roman i korte kapitler for voksne med interesse for barndomstraumer. Johan udsættes for en traumatisk hændelse og grov mobning i skolen. Som voksen har Johan klaret sig ret godt, men bliver væltet omkuld af sin fortid i forbindelse med sit første barns fødsel.

Romanen bygger på forfatterens egne og andres oplevelser, sammenklippet til en fiktiv fortælling i korte kapitler om Johan på ca. 12 år, der i 1967 bor alene med sin far, efter at hans mor er død af kræft. Far er ambitiøs på sin velbegavede søns vegne, men i Johans skole bliver man mobbet, hvis man skiller sig ud. I 1982 arbejder Johan som forsker i hussvamp og bliver gift med Clara, der er gravid med deres første barn. Fødslen udløser en depression hos Johan, og han søger terapi samt et opgør med sin værste plageånd fra skoletiden. Forfatteren er kendt for sine kogebøger "for fattigrøve" og har skrevet Intet tilgivet


: roman om Ungdomshusets rydningRomanen bygger på forfatterens egne og andres oplevelser, sammenklippet til en fiktiv fortælling i korte kapitler om Johan på ca. 12 år, der i 1967 bor alene med sin far, efter at hans mor er død af kræft. Far er ambitiøs på sin velbegavede søns vegne, men i Johans skole bliver man mobbet, hvis man skiller sig ud. I 1982 arbejder Johan som forsker i hussvamp og bliver gift med Clara, der er gravid med deres første barn. Fødslen udløser en depression hos Johan, og han søger terapi samt et opgør med sin værste plageånd fra skoletiden. Forfatteren er kendt for sine kogebøger "for fattigrøve" og har skrevet Intet tilgivet : roman om Ungdomshusets rydning.

Især første del af bogen fungerer godt, de korte kapitler læses som små noveller og man føler med den arme knægt, der tåler de mange ydmygelser og voldsomme hændelser. Ligeledes er den voksne Johans frygt og usikkerhed som nybagt far fortalt med troværdighed, men bogen slutter lidt brat. Forsidens tegning er lidt gammeldags i stilen og viser en bange dreng.

Stilistisk minder den om Bjarne Nielsen Brovsts bøger. En anden roman om traumer efter mobning er Havmanden


: romanStilistisk minder den om Bjarne Nielsen Brovsts bøger. En anden roman om traumer efter mobning er Havmanden : roman.

Lektørudtalelse

Af

Annemette Schønberg Johnsen


Informationer og udgaver

Lydbog (cd-mp3)

2022

Lydbog (net)

2022

Bog

2021

Ebog

2021