Gå til indholdStrandingen : krigsfangerne på Langeland i sommeren 1945


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

247 sider: ill.

Udgivet

2022

Originaludgave

2022


Beskrivelse


Historien om 1400 soldater i tysk krigsfangeskab, der i 2. verdenskrigs sidste dage ender på Langeland. De hektiske begivenheder ved krigens afslutning kommer helt tæt på lokalsamfundet, da flydedokken med krigsfangerne strander på øen. For historisk interesserede med særlig interesse for besættelsen


Anmeldelser (5)


22. apr. 2022

Historien om 1400 soldater i tysk krigsfangeskab, der i 2. verdenskrigs sidste dage ender på Langeland. De hektiske begivenheder ved krigens afslutning kommer helt tæt på lokalsamfundet, da flydedokken med krigsfangerne strander på øen. For historisk interesserede med særlig interesse for besættelsen.

Den 1. maj 1945 bliver 1400 soldater fra Belgien, Frankrig og Sovjetunionen, der er i tysk krigsfangenskab, sendt ombord på en flydedok på den tyske ø Rügen. De skal sejles fra deres fangelejre i det østlige Tyskland til Flensborg. Undervejs angribes dokken af engelske jagerfly og flyder derefter rundt i Østersøen, indtil den fire dage senere strander på Langelands østkyst. I bogen beskriver historiker Peter Krogsted Nielsen dette kapitel i den danske historie om besættelsen. Kronologisk formidles færden på flydedokken, den voldsomme stranding i krigens sidste dage og det store engagement langelændere lagde i fangernes skæbne. Oprettelsen af en flygtningelejr og de stærke relationer, der skabtes mellem nogle af fangerne og de lokale runder bogen af. Indeholder supplerende fotos.

Meget velskrevet beretning om et stykke historie, der er en lille men væsentlig brik i det makropolitiske billede af 2. verdenskrig. Skildringen af lokalsamfundets aktivering i hjælpen af disse krigsfanger er fremført med en stor journalistisk fortællerevne og indlevelse.

Skibet fra helvede


er i samme boldgadeSkibet fra helvede er i samme boldgade.

Lektørudtalelse

Af

Martin Minka Jensen

Historie-online.dk [online]

Af

Erik Ingemann Sørensen

2022-04-06

Jyllands-posten

Af

Flemming Østergaard (f. 1948)

d. 2. apr. 2022

Weekendavisen

Af

Arne Hardis

d. 22. apr. 2022

Arbejderhistorie

Af

Kim Frederichsen

2022, nr. 2


Informationer og udgaver

Bog

2022

Ebog

2022

Lydbog (net)

2022