Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Storebror


Beskrivelse


At have en storebror er den største lykke i verden. Han har meget travlt og har sjældent tid til at lege, men må man være med i legen, er dagen reddet.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. nov. 2004

af

af

Bo Knudsen

d. 12. nov. 2004

Hvordan forlaget fandt på at genudgive en stribe billedbøger som letlæsningsbøger, ved jeg ikke. Men det er rent faktisk lykkedes. Bogen her har kun fået ændret ganske få ord og har fået et mindre format, så den ligner en "almindelig bog", men ellers er den identisk med billedbogsudgaven fra 1995. Den kan stadig bruges til oplæsning fra ca. 4 år, men den kan altså også bruges til de mere øvede 8-9-årige selvlæsere. En lillebror ser meget op til sin storebror. Men storebrødre har sjældent tid til at lege. Da de en skønne dag leger, er det den bedste dag, lillebror har haft. Også selvom han har tilbragt det meste af dagen med at stå bundet til et træ, fordi de store drenge havde glemt, at han stod der. En bittersød historie der er solidarisk med begge børn, både lillebroderen med sin blinde beundring og storebroderen, som har travlt med sine egne kammerater. De øvrige bøger i serien har Kim Fupz Aakeson og Glenn Ringtved skrevet, og alle har de et indhold, der kan forstås på forskellige niveauer alt efter alder og synsvinkel. Mati Lepp, kendt fra mange billedbøger, har fint fanget forholdet mellem de to drenge, og jeg tror også, at illustrationerne holder til selvlæserne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

C. E. Hald (skole)

d. 18. dec. 2018

Ulf Stark har før denne skrevet tekst til to andre billedbøger: Lille i 1994 og Jaguaren i 1988. Storebror er en ironisk baseret og på overfladen humoristisk beretning, hvor lillebror(unavngiven og vel 5-6 år) fremhæver alt det positive i samværet med storebror Morten på 12. Historien afslører hver gang, at Morten er en selvoptaget skid, som forstår at snøre den lille med sødeord og gode løfter. Og det mest skræmmende er egentlig, at lillebroderen i næsegrus beundring hele bogen igennem giver udtryk for sin brors kærlige godhed. Her er han på linje med de små tilhørerei 4-7 års alderen: de forstår ikke finere ironi, kun den grove. Mati Lepps akvareltegninger i den velkendte stil går fint i tråd med beretningen og røber ikke mere af falskheden og hulheden hosMorten, end ordene selv gør. Illustrationerne er først og fremmest loyale over for lillebroderen som jeg-fortæller og lader ham veltilfreds slumre ind til tanken om alt det, de sammen skal næstedag, for 'Det har han lovet,min bror Morten Per Olsen' (citat og bog slut). Ved oplæsningen er det bedst, at voksne formidler bogen og snakker om den. Det kan ske i 0.-1. klasse, når man tager'søskendeforhold' op til behandling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

Når navne som Ulf Stark og Mati Lepp for første gang samarbejder, griber man resultatet med de allerstørste forventninger. Og der er da også kommet en bog ud af samarbejdet, om hvilken man mågå i afdelingen for de allerflotteste superlativer for at beskrive. Søskende er et hyppigt behandlet emne i billedbøgerne, men oftest er det angrebet fra den problematiske vinkel: søskendejalousi.Med Ulf Starks vanlige tro på mennesket får vi foren gangs skyld en historie om søskendekærlighed. Synsvinklen er lillebrorens. Den fantastiske storebror bliver beskrevet. Han kan alt, gør alt oger god og rar. Kærlighed gør blind, kan vi som læsere se, for ydmygelse og nederlag er en del af små brødres liv. Kan blot en anelse af storebrors opmærksomhed komme dem til del, er dagen reddet.Det er et forhold, der er uhyre komplekst, og kompleksiteten får Ulf Stark formidlet på fornemste vis. En storebror, der på en gang er dum, led, pralende, usympatisk og dog verdens kærligste. Somsædvanlig er U.S.mester i at ramme en tone i os selv. En hjertevarm bog, og M.L.'s tegninger passer perfekt til tonen, der er varm og humoristisk med en underliggende sørgmodighed. Fra 4 år.