Bøger / faglitteratur

Stjernedrømme : kosmologi fra Babylon til det ydre rum


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2008

Populærvidenskabelig bog om kosmologi, som kan læses af alle, der interesserer sig for, hvordan mennesket, historisk og aktuelt, drømmende og spejdende ud i universet spørger sig: hvad, hvordan, hvorfor og hvorhen? Til opgavebrug fra og med højeste folkeskoleniveau.

Forfatteren er cand.scient. i fysik og arbejder aktivt med videnskabsformidling, bl.a. har hun været tilknyttet Danmarks Radios videnskabsredaktion. I sin nye velskrevne og pædagogisk veltilrettelagte bog tager hun læseren med på en svimlende dannelsesrejse. Som undertitlen beskriver det "Kosmologi fra Babylon til det ydre Rum". Den videnskabelige dannelsesrejse er kronologisk opdelt. Først den såkaldte "geometriske kosmologi" med bl.a. de græske filosoffer. Del 2 hedder "Den nye kosmologi" med fx Kopernikus, Tycho Brahe, Kepler og Galileo. Senere Newton, Thomas Wright og Maxwell. Sidste del "Den moderne kosmologi" præsenterer selvfølgelig Einstein, en af de få kvinder Henrietta Leavitt, Hubble og fx Stephen Hawkins. Bogen har mange nyttige faktabokse, der kronologisk opsummerer vigtige personer, milepæle og begivenheder i kosmologiens kølvand.

Lignende vellykket populærvidenskabelig formidling er fx: Stjernestøv og galakser af Anja C. Andersen fra 2007. Ellers er der Hawking's bøger om universet, fx fra 2003. Universet i en nøddeskal. Men denne nye bog om kosmologi har styrke i den kronologiske opbygning og det tilgængelige sprog.

Fascinerende formidling af kosmologiens historie.


Aktuel naturvidenskab

2008, nr. 2

af

af

Ole J. Knudsen

2008, nr. 2


Gymnasieskolen

Årg. 91, nr. 3 (2008)

af

af

Jesper Nymann Madsen

Årg. 91, nr. 3 (2008)