Bøger / faglitteratur

Sprogets fontæne : nye sprog- og kulturhistorier


Beskrivelse


En bog der handler om sprogets evne til at formidle levende fortællinger.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. sep. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 4. sep. 2018

Tredje bind i forfatterens causerier over det danske sprogs finurligheder. For særligt sproginteresserede.

Den tidligere seminarielektor i dansk og retorik, Ingvar Glad, tematiserer sine iagttagelser og refleksioner over det danske sprog, dets udspring og udvikling. Denne gang er etymologien mere fremherskende, ligesom anvendelsen af sproget i litteraturen har stor plads i bogen. Som i de tidligere bind er det korte essays med overskrifter som myte, historie, homeriske lignelser og udfordringer i dagligdagen. Bag nogle af overskrifterne gemmer sig iagttagelser om naturens optræden i sproget, og der er en del uddrag fra den danske litteratur, hvor det vises, hvordan digterne har anvendt sprogbillederne.

Det tredje bind her mangler de tidligere binds sproglige lethed og legende tone. Den har ikke samme humoristiske, forundrende og finurlige stil. De lange tekstudsnit og citater gør den mere tung at læse, og opdelingen i temaer er af og til svær at gennemskue. Understregningerne af særlige ord i teksten er det ligeledes svære at gennemskue meningen med. Så sammenlagt skuffer den i forhold til de to første bind.

Opbygning og emne er sammenlignelige med de tidligere bind Det levende sprogUndervejs og UndervejsOpbygning og emne er sammenlignelige med de tidligere bind Det levende sprog og .