Bøger / faglitteratur

Spiritualisme : en anden pilgrimsvandring


Beskrivelse


En spirituel vandring i en supermateriel tidsalder fører forfatteren gennem Roms historie, en have på Bornholm, de menneskelige vilkår, naturens uendelige mysterier m.m. Med refleksioner over bl.a. myter, religion, filosofi, malerkunst og arkitektur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. mar. 2019

af

af

Thomas Glud

d. 6. mar. 2019

Arabeske notater fra en pilgrimsrejse i Rom, en have på Bornholm og forfatterens eget sind. Bogen kan fungere som alternativ guide til Rom.

"Spiritualisme" af Kenneth Maximilian Geneser er en anderledes pilgrimsvandring. Vandringen får struktur gennem dagbogsformen. Den egentlige essens af den søgen, som bogen reflekterer over, findes i 100 paragraffer fordelt på fire kapitler med titlen "sanctum". Handlingen finder hovedsageligt sted i Rom med en afstikker til en hjemlig have på Bornholm. Der er beskrivelser af Roms historiske udvikling og henvisninger til og refleksioner over myter, religion, filosofi, malerkunst, arkitektur m.v. side om side med scener fra morgenbordet. Den spirituelle søgen tager ofte udgangspunkt i Gud og kristendommen, men derfra breder refleksionerne sig til det almene helt uden dogmatik.

"Spiritualisme" er en tænkebog, men også en bog man kan nyde ubesværet. KMG nævner på sin pilgrimsvandring mange hellige mænd, italienske ord, og steder. Han har mange kloge ord, og han lader associationerne flyde frit. Alligevel skinner det igennem, at det helligste synes at være morgenkaffen, notesbogen og øjeblikket. Formen er en smule forvirrende. Man skal lige i gang.

Blandingen af dagbogsfortegnelser og personlig søgen i KMGs pilgrimsrejse giver mig mindelser om August Strindbergs Inferno (Ved Gregers Steendahl).