Bøger / skønlitteratur / roman

Spejlkassen


Beskrivelse


Ismar Manneberg deltog i første verdenskrig på tysk side, og hans grandnevø studerer med stigende besættelse Ismars fotografier fra fronten. Efterhånden bliver den store tidsmæssige forskel imellem de to udvisket og virkelighedsopfattelsen skrider, da de hver især modtager henholdsvis et brev og en e-mail fra ukendte kvinder.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. aug. 2012

af

af

Michael Olsen

d. 1. aug. 2012

Spejlkassen henvender sig på grund af sit udgangspunkt i første verdenskrig nok mest til de mandlige lånere. Men kvinder, der ikke har noget imod at læse om krigens rædsler, kan også få noget ud af denne lidt mystiske historie om besættelser, identitetskriser og virkelighedsopfattelser.

Bogens genre er lidt svær at rubricere, da den kan dække krigsfortællinger, fantastiske fortællinger og vrangforestillinger på samme tid. Historien er velskrevet og hurtigt læst, men samtidig indeholder den elementer, der fæstner sig hos læseren et stykke tid efter sidste side er vendt. Såsom spejlkassen selv, der er et virkeligt apparat som kan medvirke til at forbedre livskvaliteten for folk med amputationer, da den kan narre deres hjerner til at tro, at den amputerede kropsdel stadig sidder intakt på kroppen, og dermed mindskes eller ophører eventuelle fantomsmerter. Denne idé om amputation og fantombilleder er en væsentlig del af Spejlkassens historie. Det, at bogen dækker over flere genrer betyder dog også, at den nok til en vis grad skal formidles for at finde sit rette publikum.

Spejlkassen er Christoph Poschenrieders anden bog. Ønsker man andre krigsfortællinger, der egentlig også handler om andet end krigen i sig selv kan man gå til eksempelvis Punkt 22 af Joseph Heller og Kellys bro af Dean Koontz.

Spejlkassen er en velskrevet, interessant og iderig historie om forestillingens magt med udgangspunkt i krigens rædsler. Bogen kan dog kræve formidling.


Jyllands-posten

d. 15. aug. 2012

af

af

Mikael Busch

d. 15. aug. 2012


Weekendavisen

d. 17. aug. 2012

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 17. aug. 2012


Kristeligt dagblad

d. 10. sep. 2012

af

af

Kristine Kabel

d. 10. sep. 2012