Bøger / skønlitteratur til børn / roman

SOS Titanic


Beskrivelse


15-årige Barry græder, da han forlader Irland om bord på Titanic. Det gør den jævnaldrende Pegeen også. Selvom Barry rejser på første klasse og Pegeen på tredje, forelsker de sig i hinanden. Det får afgørende betydning, da Titanic forliser.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 1997

af

af

Britta Liboriussen

d. 31. jan. 1997

Roman for børn fra ca. 11 år. Den 15-årige Barry er ked af det, da han går om bord på Titanic. Han skal forlade sine bedsteforældre og Irland for at rejse til New York, hvor han skal bo sammen med sine forældre, som han dårligt nok kan huske. Også den jævnaldrende pige Pegeen græder, da hun tager afsked med sine forældre. Sammen med sine 2 brødre vil hun emigrere til Amerika i håb om en bedre fremtid. Barrys familie er velhavende, så han rejser på første klasse, hvor passagererne er omgivet af luksus. Som fattige emigranter må Pegeen og hendes brødre rejse på tredie klasse. Læseren får et indtryk af den store forskel, der var på de fattige og de rige passagerer. På trods af den strenge opdeling af passagererne, kommer Barry i kontakt med Pegeen. De forelsker sig i hinanden, og det bliver afgørende for Barrys opførsel i de skæbnesvangre timer, hvor Titanic går under. Historien er spændende og godt fortalt. Hovedpersonerne er opdigtede, men der optræder også personer, der virkelig var om bord. Forfatteren har i følge et lille forord bestræbt sig på at beskrive forholdene på skibet så virkelighedstro som muligt. Det forekommer, som om dette er lykkedes ganske godt. Bogen er letlæselig og pænt trykt. Velskrevet underholdning baseret på et tilsyneladende uopslideligt emne.


Bibliotekernes vurdering

d. 31. jan. 1997

af

af

Kristian Nielsen (skole)

d. 31. jan. 1997

Eve Bunting gør i et forord til bogen opmærksom på, at det er en ren fiktiv historie hun her fortæller om Titanics jomfrurejse. Gennem drengen Barry, som rejser fra Irland, hvor han har boet hos sine bedsteforældre, til Amerika, hvor hans forældre endelig har slået sig ned, fortæller forf. om hændelser, der kunne være sket under rejsen. Hun tegner portrætter af personer, der kunne have været med, både på 1.kl., hvor Barry befinder sig, og på 3. kl. hvor tre søskende, som Barry kender fra Irland, befinder sig. Undervejs bliver der også plads til at beskrive et spirende kærlighedsforhold mellem Barry og Peegen Flynn. Hun beskriver også sammenstødet med isbjerget og de kritiske timer, indtil skibet går under i rimelig overensstemmelse med den virkelige katastrofe. Fortællingen er levende, dramatisk og følger loyalt andre autentiske beskrivelser af forliset. Selve handlingsforløbet følger også beskrivelsen i S. Tanaka Om bord på Titanic (1996), som i ord billeder beretter om forliset ud fra øjenvidneberetninger. Det er en let læst bog, som sikkert vil finde mange lånere blandt de elever, der er interesseret i at læse om dramatiske begivenheder, der virkelig har fundet sted. Kan anvendes til fritidslæsning fra ca. 5.kl., evt. supplerende læsning ved emnearbejde om store skibskatastrofer uden at tillægge den dokumentarisk værdi.


Jyllands-posten

d. 1. mar. 1997

af

af

Marianne Gade

d. 1. mar. 1997


Information

d. 23. maj 1997

af

af

Merete Møller Olesen

d. 23. maj 1997


Det fri aktuelt

d. 1. juli 1997

af

af

Steffen Larsen

d. 1. juli 1997


BUM

Årg. 15, nr. 1/2 (1997)

af

af

Christian Arenbrandt

Årg. 15, nr. 1/2 (1997)