Gå til indholdSonderkommando : i gaskamrenes helvede


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

235 sider

Udgivet

2008

genre/form

erindringerOriginaludgave

2008


Beskrivelse


Den græsk-italienske jøde (f. 1923) fortæller om hverdagen i Auschwitz-Birkenau som tvungen medlem af SS'ernes specialstyrke, Sonderkommando, hvis opgave det var at tømme gaskamrene og brænde lig


Anmeldelser (8)


28. maj. 2008

Den græsk-italienske jødes beretning om arbejdet i gaskamrene i Auschwitz-Birkenau er et væsentligt vidnesbyrd om holocaust og kaster nyt lys over nazisternes udryddelse af jøder. Alle med interesse for historie og biografier vil have interesse i at læse denne vigtige bog.

Forfatteren er født i Grækenland i 1923, og hans familie blev i 1944 deporteret til Auschwitz. Shlomo blev udtaget til at arbejde i Sonderkommandoen, en specialenhed, der arbejdede i gaskamrene. I en række samtaler fortælles der nøgternt, lavmælt og ærligt om det hæslige arbejde, hverdagen i lejren, grusomhederne, ydmygelserne, sulten og angsten i nazisternes velsmurte dødsmaskine. Det er et enestående vidnesbyrd, da ret få fra Sonderkommandoen overlevede. Først i en høj alder begyndte han at tale om sine oplevelser. Bogen er illustreret af David Oléres tegninger, der er tegnet umiddelbart efter hans egen evakuering fra Auschwitz. Simone Veil har skrevet forord. Sidste afsnit handler om holocaust, Auschwitz og Sonderkommandoen.

Med sin enkle beskrivelse af det næsten ubeskrivelige minder bogen i stil om Primo Levis fremragende erindringer om sit ophold i samme kz-lejr.

En rystende og hudløs, central øjenvidneberetning om arbejdet i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, og dermed en dokumentation af, hvad Holocaust var. Jeg vil forvente, at beretningen bliver en klassiker inden for dette emne.

Lektørudtalelse

Af

Anny Skov Madsen

Weekendavisen

Af

Klaus Wivel

d. 4. jul. 2008

Jyllands-posten

Af

Bent Jensen

d. 9. jun. 2008

Berlingske tidende

Af

Bent Blüdnikow

d. 7. jun. 2008

Politiken

Af

Hans Hertel

d. 23. aug. 2008

Information

Af

Thomas Thurah

d. 25. sep. 2008

Gymnasieskolen

Af

Sune Weile

Årg. 91, nr. 22 (2008)

Militært tidsskrift

Af

Poul Grooss

Årg. 137, nr. 3 (2008)


Informationer og udgaver

Bog

2008