Gå til indholdSøren Abildgaard : (1718-1791) : fortiden på tegnebrættet


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

672 sider: ill. i farver ; 28 cm

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Om arkivtegneren, naturvidenskabsmanden og oplysningsmennesket Søren Abildgaard (1718-1791). Bogens første del er en biografisk beskrivelse af Abildgaards liv og arbejde, anden del er et katalog over Abildgaards tegninger af gravsten og andre monumenter


Anmeldelser (8)


24. jan. 2011

Bogen henvender sig til historikere, arkivarer, samfundsforskere og andre med interesse for Søren Abildgaards arbejde. Bogens biografiske del henvender sig desuden til læsere med interesse for 1700-tallet og oplysningstidens menneske.

Forfatteren er historiker og middelalderarkæolog. Han er ansat ved Nationalmuseet. Søren Abildgaard var en tidstypisk person fra 1700-tallet. Han var naturvidenskabeligt interesseret og en dygtig tegner. Sammen med Jacob Langebek gennemførte han en antikvarisk rejse rundt langs Østersøens kyster, hvorefter han gennem mange år brugte sine somre til at rejse rundt i Danmark og tegne gravmonumenter, fortidsminder, heraldik m.m. Bogens første del beskriver Abildgaards liv og arbejde. Anden del er et katalog over de Abildgaard-tegninger, der er tegnet på store papirark. Kataloget er ordnet efter samme principper som bruges på Antikvarisk-Topografisk Arkiv (Nationalmuseet). Det er forsynet med person- og stedregister.

Der er en biografisk artikel om Abildgaard i Dansk biografisk leksikon. Bogens forfatter har tidligere publiceret en artikel om Søren Abildgaard og Jacob Langebek i "Danske magazin", bind 50. Af andre tidligere beskrivelser om Abildgaard kan Kirsten-Elizabeth Høgsbros artikel i "Fund og forskning", bind 34 nævnes. Denne bog er den første, der i dette omfang beskriver Abildgaards livsforløb og produktion.

Gennemarbejdet og indsigtsfuld bog. De læsere, der bliver tiltrukket af bogens emne, vil ikke blive skuffede.

Lektørudtalelse

Af

Sune Hundebøll

Politiken

Af

Steffen Heiberg

d. 5. feb. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Carsten Bach-Nielsen

d. 30. jun. 2011

Journalen

Af

Jørgen Peder Clausager

2011, nr. 2

Heraldisk tidsskrift

Af

Allan Tønnesen

Bd. 11, nr. 104 (2011)

Personalhistorisk tidsskrift

Af

Flemming Borg Nielsen

2012, nr. 2

Kuml

Af

Else Roesdahl

2012


Informationer og udgaver

Bog

2010