Bøger / faglitteratur til børn

Slaveanstalten : skolens farlige forhistorie


Beskrivelse


Med Deleurans tegning af Grundtvig, der graver sig gennem Jorden til Kina s. 15. Med enkelte omtaler af Grundtvig og hans skoletanker.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Herman Hermansen

d. 5. apr. 2019

Var Slaveanstalten udkommet for blot 15 år siden, havde den vakt større opsigt. Temaet er dansk skolehistorie fra 1789 til i dag set ud fra synsvinklen: Skolen er det kapitalistiske samfunds redskab, og det er politik og ikke pædagogik, der bestemmer, hvor mange uddannede, vi skal have. Lignende tanker finder vi i dag hos forfattere som Henning Tjørnehøj, Jesper Jensen og Finn Held. Alligevel udfylder denne korte, men mere samlede oversigt over vor folkeskoles historie, hvor eleverne spiller slavernes rolle, et tomrum. Teksten er underbygget af mange statistikker.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

H. J. Laustsen (skole)

d. 19. dec. 2018

Slaveanstalten behandler skolens historie fra 1789 og slutter med enkelte undersøgelser fra 1960erne. Bogen er, som de øvrige titler i Høsts Debatbøger, både polemisk og engagerende, og den forsøger at påvise, at det slavearbejde, børn tidligere udførte i industrien, hvor de afløstes (udkonkurreredes?) af maskinerne, nu er erstattet af skolens slavearbejde. Den skole, hvor det ikke er tanken at give eleverne en uddannelse, men derimod at uddanne samfundets tabere, at sortere dem socialt, idet de så bedre kan tilpasses industriens behov. Det er således forfatterens mening at påvise, at det ikke er pædagogik, men politik og økonomi, som er bestemmende for skolen, og dermed for hvor mange der skal uddannes. Sproget er klart, stavemåden moderne, men bogen vil nok alligevel være vanskelig tilgængelig for flertallet af folkeskolens elever. Illustrationerne er holdt i tegneseriestil; diagrammerne ville have vundet meget ved en forstørrelse. Register, litteraturfortegnelse m.v. er iorden. Det lokale behov for dækning af dette emne med et polemisk indslag må afgøre evt. indkøb.


Politiken

d. 19. aug. 1972

af

af

Aage Hjelm-Hansen

d. 19. aug. 1972


Jyllands-posten

d. 6. dec. 1972

af

af

Annelise Vestergaard

d. 6. dec. 1972


Kristeligt dagblad

d. 17. aug. 1972

af

af

Lis Thorbjørnsen

d. 17. aug. 1972


Aktuelt

d. 28. sep. 1972

af

af

Finn Held

d. 28. sep. 1972