Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sladrehank!


Beskrivelse


Matilde og Mette går i 3. klasse, hvor drengene mobber pigerne usædvanligt ondskabsfuldt. Pigerne forventer hverken hjælp fra lærerne eller forældrene, men så får de selv en ide.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

I Matildes klasse er der fem piger og sytten drenge. Pigerne bliver af drengene udsat for grove drillerier, hvilket Solvej, deres lærer bevidst / ubevidst er ganske blind for, sladre gør manikke. Solvej bliver syg, og under hendes fravær kommer en lærer-vikar, som dels får styr på klassen og dels får pigerne til at indse, at de ikke behøver at finde sig i alt. Da Solvej kommertilbage, må der ske noget. Forældrene sætter en hjælpeorganisation i værk. Pigerne selv tager initiativ på en anden og utraditionel måde. Bogen slutter da også på en helt befriende og ganskeuforudsigelig måde. Den er primært skrevet om og for piger, men som oplæsningsbog fra 3.-4. klasse vil den være god for alle. Selvlæses kan den fra 4. klasse. Emnet er udmærket valgt. Sådannemagtkampe optræder ikke så sjældent endda. Personerne lever, deres indbyrdes forhold virker naturligt. Hele tiden sker der noget, men det helt store dramatiske højdepunkt kommer aldrig. Forfatterenforbliver sandheden / virkelighedtro med begge ben på jorden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Børnebog i ny, romantisk udseende forlagsserie Forglemmigej. Mathilde går i 3. klasse, og befinder sig skidt i skolen. Der er kun 5 piger i klassen, og drengene mobber dem usædvanligtondskabsfuldt uden at lærerne griber ind. Pigerne synes heller ikke rigtig, at det er forældrenes sag, så de går alene med de tilsyneladende uløselige problemer og skammen over, at de i den gradlader sig kujonere. Til sidst bliver de dog enige om, ikke mere at lade sig skræmme men sammen prøve at le drengene ud, og så hjælper det endelig. Det er gennem Mathilde, man oplever de hektiskeknap 3 mdr., og både handlingsforløb og personer beskrives i hendes sprog og opfattelse. Forløbet virker temmelig realistisk, selvom løsningen måske er en kende for let, selvom forf. bevidst harforsøgt at stille tingene lidt skematisk op, bl.a. ved at lade alle pigenavne starte med M og alle drengenavne med A. En velskrevet bog af forf., der i forvejen har adskillige fine romaner ståendepå børnebibliotekernes hylder.Den kan selvlæses fra ca. 9 år, men egner sig også godt til oplæsning og diskussion for børn i 7-10 års alderen. Det meget romantiske omslag skal nok få især pigernetil at rive bogen ned fra hylderne.


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Pia Boisen Michelsen

2008

Velegnet til piger fra 9 år, der kan lide at læse om problemer fra deres egen verden. Kan også anvendes til oplæsning for mellemtrinnet, da bogen rummer mange aspekter af begrebet mobning, som kan være interessante at diskutere både i skolen og som forældre/barn.

2. udg. af første bog i den populære svenske pigeserie fra 1993. 1. udg. er en del af serien Forglemmigej, mens 2. udg. har fået den nye serietitel Veninder. Matilde og veninden Mette går i en 3. klasse, hvor drengene udsætter pigerne for grov mobning. Klasselæreren vil ikke erkende problemet, og pigerne vedtager at voksenindblanding gør alting værre. Forældrene efterlades derfor ret uvidende om situationens alvor, og børnene finder selv på en mere eller mindre holdbar løsning. En stærk og medrivende bog om mellemtrinspiger, der prøver at klare sig selv på godt og ondt. Man føler med Matilde efterhånden som situationen eskalerer, men glædes samtidig over de ressourcestærke pigers venskab og sammenhold. Skrevet i et fængende og rimelig letlæst sprog, der er pænt sat op.

2. udg. har fået et nyt tøset layout med pangfarver, hjerter og sølv. Sproget er opdateret med tidssvarende udtryk, aktuelle tv-serier, osv. Læsere af fx Karlas kabale vil helt sikkert også synes om denne bog.

Rigtig god pigebog om mobning, hvis alvorlige tema fænger uden at virke deprimerende. Nyt tøset layout og opdateret sprog.


Berlingske tidende

d. 7. juni 2008

af

af

Karin Esmann Knudsen

d. 7. juni 2008