Bøger / faglitteratur / dagbøger

Skydokumentet : notater fra en planteindsamling : fra Veracruz til Oaxaca, Mexico


Beskrivelse


Kunstbog, der i dagbogsform beskriver, hvorledes en billedkunstner eftergør botanikeren Frederik Liebmans rejse til Mexico i 1840'erne, hvor han indsamlede mere end 50.000 planteeksemplarer. Intentionen er forstå det efterladte herbarium og genplacere planterne i deres habitat med forfatteren selv som observatør.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. juli 2017

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 6. juli 2017

Kunstneren Pia Røniche tager i sin udstilling "The Cloud Document" afsæt i en botanisk indsamlingsrejse i midten af det 19. Århundrede. "Skydokumentet" er mere en del af kunstværket end et udstillingskatalog i gængs forstand, og den henvender sig til kunstprofessionelle og besøgende på udstillingen.

Pia Rönicke (f. 1974) er úddannet på kunstakademiet og ved California Institute of The Arts, Hun arbejder med videoinstallationer og hybridværker som blander forskellige kunstarter og tematiserer og kommenterer virkelige begivenheder for at skabe nye fortællinger. Udstillingen, som denne bog er en del af, viser en mængde arkivalier fra Botanisk Institut som stammer fra en indsamlingsrejse, som den danske botaniker Frederik Liebman foretog til Mexico i 1840'erne. Bogen er en beskrivelse af en rejse i Liebmans fodspor, som Rönicke foretog i 2016, og bogen kredser da også om indsamlingen af arter og beskrivelsen af dem, men bevæger sig også ud i spøgsmål om indhentning og tab af arter og viden. Bogen er illustreret med fotos fra Rönickes rejse og med reproduktioner og illustrationer fra Liebmans.

Bogen bevæger sig i grænselandet mellem en række forskellige udtryk og former, og bogen er selv en del af værket. Læsningen kræver indsigt i Rönickes værk og intentioner og den vil næppe finde læsere udenfor det publikum, der søger hendes udstillinger.

At gå gennem mure giver et anderledes indblik i en også udstillingsaktuel performancekunstners liv.Informationer og udgaver