Gå til indholdSkuffen og Skeden : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

167 sider

Udgivet

2011

genre/form

romanOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Jeg-fortælleren Kost tumler rundt i en kronisk brandert og leder efter to forsvundne venner, Skuffen og Skeden. Eftersøgningen bliver mere og mere ørkesløs og mareridtsagtig, og Kost bevæger sig ad snørklede omveje mod sin egen destruktion


Anmeldelser (8)


10. aug. 2011

Dansk romandebut til læsere af ny eksperimenterende litteratur.

Denne udtalelse er ikke nem, for jeg er både fascineret og frastødt af Rógvus roman - det kan i sig selv være en kvalitet ved et stykke litteratur. Romanen foregår i et unavngivet (stor)bymiljø, hvor jeg-fortælleren Kost tumler forvildet rundt og leder efter Skuffen og Skeden, et vennepar, der er blevet væk. Eftersøgningen fører ingen steder hen og giver en uhyggelig, mareridtsagtig stemning. Det er et surreelt univers med druk og bræk, meningsløshed og elendighed, hvor virkeligheden flyder sammen med syrede tanker og hallucinationer. Rógvu er en dygtig stilist. Han leger med sproget på flere planer, lige fra mundrette replikker over ulækre brækscener til gammeldags stilrene passager i en næsten pedantisk tone. Men der er også noget ved denne stil, som får det eksperimenterende til at virke kalkuleret og lidt søgt. Sprog og stil får mig til at mindes storbymodernisterne omkring 1900 med deres splittede universer og flydende identiteter. Godt layout, omslaget er stilrent i sort og gråt, bagsideteksten formidler fint romanens univers. Forfatteren er født 1984 på Frederiksberg og opvokset på Færøerne.

Rógvu er med i Forfatterskolens afgangsantologi, 2008, bl.a. med indledningen til Skuffen og Skeden (som er bearbejdet her i romanen).

Bemærkelsesværdig dansk romandebut. Handlingen er tæt på kvalmegrænsen men fascinerende, sproget er legende og eksperimenterende - mange steder flot, andre steder lidt søgt.

Lektørudtalelse

Af

Marianne Majgaard Jensen

Jyllands-posten

Af

Jon Helt Haarder

d. 18. aug. 2011

Berlingske tidende

Af

Per Krogh Hansen

d. 26. aug. 2011

Politiken

Af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 27. aug. 2011

Weekendavisen

Af

Lars Bukdahl

d. 19. aug. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Anders Juhl Rasmussen

d. 5. nov. 2011

Kristeligt dagblad

Af

Anders Juhl Rasmussen

d. 18. aug. 2011

Information

Af

Tue Andersen Nexø

d. 19. aug. 2011


Informationer og udgaver

Ebog

2016

Bog

2011