Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Skrumpen - rejsen til Snuq


Beskrivelse


Herold, der er udset til Gustavs efterfølger, havarerer med sin raket på Snug. Her dør Gustav, og Skrumpen opløses i farvespisende væsener. Energi fra sammensmeltning af disse væsener skaffer Herold tilbage til jorden, hvor Skrumpen genfødes.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Inger Søndergaard

2007

I begyndelsen af 1980'erne udkom fire bøger i sort/hvid om Skrumpen fra det ydre. Børn og forældre hørte og så serien i deres dengang sort/hvide fjernsyn. Skrumpen er skabt af Gunnar Wille. Nogle år senere 1987-1988 indtalte Gunnar Wille de to første bind på kassettebånd. Bøgerne er blevet læst, hørt og set gennem mange år i børnebibliotekerne. Nu hvor de oprindelige bøger samler støv på hylderne eller er på vej i magasiner, udkommer de to første bind i moderniserede udgaver fulde af farver. Lydbøgerne er indlagt som cd. De syrede fortællinger om rumvæsenet Skrumpen, der mener jorden er for kedelig og mangler farver og striber, og som i Skrumpen fra det ydre rum har uddelegeret opgaven til drengen Gustav, mod hans egen vilje. I Skrumpen - rejsen til Snuq lander Skrumpen, Gustav og Gustavs oldebarn Herold på Skrumpens planet, hvor både raket og skrumpen går i opløsning. Gustav dør, og Herold bliver hans efterfølger og den ny helt. De skøre historier er fulde af mærkværdige og fornøjelige lyde. Der er noget eviggyldigt over bøgerne, men især nutidens børn vil finde dem lidt 80'er agtige, fx når der bruges ord som bolle, og vi ser Gstav som en gammel nøgen mand. Bøgerne med cd er fine til oplæsningshygge og fælles lytning, hvor det nok især vil være 80'ernes børn og forældre, der vil fornøje sig over at præsentere Skrumpen for deres børn og børnebørn fra 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Så er Skrumpen her igen, dette herlige væsen fra det ydre rum, som ved en fejltagelse er landet på jorden, hvor det keder sig. Her er trist - her mangler farver og striber. Da gamle Gustav(105 år) med sit trylleshow, sit slot, sine mange penge - sin Skrump får besøg af oldebarnet Herold, så sker der noget.. Herold skal overtage det hele, - men ak nej, han vil hjem igen. Ved listfører Skrumpen dem hjem til sin egen planet - SnuQ, og så rabler det hele i gags, løjer, smil og vanvid. Bogens opbygning er som i den første: fiktion kombineret med tegneserieformen. De to formerkører sammen til en naturlig helhed - til en samlet sjov oplevelse. Så kan man lide at lege med fantasien - overgive sig til det til tider vanvittige (i ord og billeder) - så er bogen her. Aldrighar - som her i bogen -kærlighed ført til så megen energi. Selvlæsning fra 9. år. Højtlæsning, hvis man også dyrker lydenes mystiske verden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Kamp (børn)

d. 18. dec. 2018

Gustav fra Skrumpen fra det ydre rum er blevet 105 år og søger en arving til sine rigdomme incl. Skrumpen, det mærkelige væsen fra planeten Snuq. Oldebarnet Herold består prøverne og dereftergår det stærkt. Trekløveret flyver i raket til Snuq, hvor de møder farvespisende kugler (Penner) + farvemalende skyer (Rumper). Pennernes formeringsmetode -sammensmeltning - anvender H. som energitil raketmotoren. Rumpernes og pennernes kredsløb giver vedvarende energi. Gustav dør, begraves med hæder og Skrumpen og H. indgår den aftale, at S. hjælper H. med at lave en Pen-raketmotor, (S. ernemlig blevet til ved rumpernes sammensmeltning), hvis H. til gengæld maler Jorden stribet. Som i bd. 1 veksles mellem tekst og tegneserieill., med lydmalende ord. Bogen er rablende skør,fantasifuld, sine steder for rabiat. Skrumpen fra det ydre rum sendes pt. i TV, så interessen for bogen skal nok blive stor. Oplæsning fra 7-8 år af en engageret, fordomsfri oplæser p.g.a. demystiske tekstlyde. Selvlæsningfra 9-10 år. Nu kan Wille næppe blive vildere. Og dog, måske kommer der flere bøger om Herold og Skrumpen.


Graf

Nr. 5/1 (2007/2008)

af

af

Niels Dalgaard

Nr. 5/1 (2007/2008)


Berlingske tidende

d. 30. okt. 1983

af

d. 30. okt. 1983