Bøger / faglitteratur / vejledninger

Skriv gode taler : taleskrivning som strategisk kommunikation


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den gode tale giver os gåsehud eller kan rykke vores holdninger. Den gode tale kan gøre uønskede forandringer spiselige. Vi husker den gode tale. Den kan give os et øjeblik af samhørighed med andre mennesker eller med en sag. I den ideelle verden kommer en tales budskab direkte fra taleren, som i sit ansigts sved møjsommeligt har udvalgt ordene, der bruges. Men sådan er virkeligheden sjældent. På dagens arbejdsmarked og i dagens politiske virkelighed har taleholdere oftest folk til at skrive talen for sig. Så hvordan gør en taleskriver det godt? Hvordan skriver man en tale til en anden person, så personen får det bedste frem i situationen, emnet, forsamlingen .? En helt ny bog, Skriv gode taler - Taleskrivning som strategisk kommunikation af Kristian Madsen, sætter taleskrivning på dagsordenen som en væsentlig del af enhver organisations strategiske kommunikation. Hvis lederen - fra erhvervslivet såvel som fra det politiske liv - holder den gode tale i den rigtige sammenhæng, øges troværdighed og loyalitet i én og samme bevægelse. Og det er hård valuta i dagens samfund.Bogen giver læseren konkrete redskaber, ideer og tips til at skrive bedre taler - til sig selv eller til andre. Den er båret af talrige eksempler til såvel inspiration og beundring som til skræk og advarsel - og giver et kig ind i taleskriverens værksted, hvor principper omsættes til ord i et talemanuskript. Den velskrevne tale kan hjælpe med at bære en Obama ind i Det Hvide Hus. Og - som man kan læse i bogen - var det ikke tilfældigt udvalgte ord, der skulle til, men hårdt kontinuerligt taleskriverarbejde. At der skal arbejdes hårdt med den gode tale, og at der bliver det i både ind- og udland, fremgår tydeligt af bogen og de mange velvalgte eksempler. Men bogen giver også anvisninger til hvordan og hvorfor. Skriv gode taler beskriver desuden det forstærkede fokus på taler og taleskrivning, der er vokset frem.

Indhold

Taleskrivning som disciplin ; Talen som strategisk kommunikation ; Talens publikum og scenografi ; Et klart budskab ; Principperne bag den gode tale ; Den gode tales struktur ; Den gode tales sprog og virkemidler ; En organisation, der skriver gode taler ; Slip din indre taleskriver løs


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. sep. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 23. sep. 2010

Målgruppen er alle som skriver taler, der ikke er selskabstaler. Det kan fx være politikere, ledere eller eksperter. Alle der er talerør for andre, personer eller ideer. Professionelle tale-skrivere, journalister, kommunikations-folk og spindoktorer på alle niveauer. Opgavebrug fra og med godt gymnasieniveau.

Meget velskrevet og klart formuleret bog om at skrive gode taler. Og det er ingen overraskelse, at bogen indledes med glimt fra Obamas oratoriske begavelse båret frem af en meget dygtig tale-skriver, som denne bog bl.a. karakteriserer som "en hvid, 26-årig politisk nørd med et enestående talent for at sætte ord sammen". Bogen giver et interessant og grundigt indblik i det, man kan kalde taleskriverens værksted. Efter et par indledende afsnit om taleskrivning som disciplin og som strategisk kommunikation sættes scenen for en given tale. Her spørges hvem talen er til, hvornår og hvor? Næste afsnit redegør for emner som budskab, struktur og principper for en god tale, sprog og virkemidler. Et afsluttende afsnit opfordrer: "Slip din indre taleskriver løs". Her omtales taleskrivning fx både som en karriere-booster og som "fantastisk selvudvikling". Bogen har naturligvis et website www.skrivgodetaler.dk.

Der findes andre bøger om retorik, og fx om at holde festtaler, men ikke andre up-to-date om taleskrivning som strategisk kommunikation.

Mangler på hylden, kan relativt nemt formidles og vil pynte på de fleste biblioteker.


Politiken

d. 16. okt. 2010

af

af

Kresten Schultz Jørgensen

d. 16. okt. 2010


Berlingske nyhedsmagasin

2010, nr. 36

af

af

Jesper Beinov

2010, nr. 36


Danske kommuner

Årg. 41, nr. 37 (2010)

af

af

Mette Krogh

Årg. 41, nr. 37 (2010)