Bøger / skønlitteratur til børn / robinsonader

Skjult på øen


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


To flokke svenske spejdere tvinges, efter et forlis, til at bo i 1 1/2 år på en ubeboet ø.

Indhold

- - [Elevvejledning] : Om Sven Wernström: Skjult på øen : med ideer til samtale og diskussion / [udarb. af Torben Weinreich]. - 1976


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Ulla Harne (børn)

d. 5. apr. 2019

Børn fra to forskellige spejdertroppe, Jægerne og Fiskerne, havner på en ubeboet ø i nærheden af deres hjemland Sverige. Nogle Jægere og Fiskere bygger en hytte, som bliver begyndelsen til et landsbyfællesskab med høvding, folkeråd og love. 4 af de ældste begynder dog for sig selv i den. anden ende af øen. Det går godt i starten, men de fleste Jægere bryder på et tidspunkt ud af landsbyen, bygger deres egen og starter en krig mod den oprindelige landsby. Outsiderne i øens anden ende har været gode til at skrabe forråd sammen, og de tjener nu tykt på krigen ved at sælge våben til de krigende parter. Endelig er krigen forbi og folket uden kræfter. De rige bliver øens overklasse, der sætter de andre i arbejde. Dog, oprøret kommer, og alle er derefter fælles om fede og magre dage. Skildringen af livet på De skjultes Ø er meget sikker, uden kommentarer udvikler tingene sig, først og fremmest set gennem landsbyens høvding. Gradvis bliver børnenes problemer storeogukontrollable.Symbolikken er naturligvis helt klar, men den tynger ikke, tværtimod. Bogen er troværdig, bl. a. fordi den kun dømmer ved sin nøgterne beskrivelse. En engagerende bog med et knapt og præcist sprog, der næsten tager vejret fra en. Fra 12 år. Her må alle børnebiblioteker være med.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Arne Olesen (skole)

d. 19. dec. 2018

2 flokke svenske spejdere af blandet køn må tilbringe 1½ år på en øde ø i en stor svensk sø efter et formodet forlis med alle om bord. Det bliver en slags genoplevelse af klassesamfundets opståen, udvikling og undergang. Der er både ligheder og forskelle til Armstrongs Oprørerne. Klarest er forskellen i spørgsmålet om, hvad der giver magt. På de skjultes ø kan den ældste, der lever uden for fællesskabet og dets sociale konflikter og kløgtigt samler materielle rigdomme, spille stridende grupper ud mod hinanden, udnytte trængselstider og endelig fjerne de demokratiske ledere og indsætte egne stråmænd. Dette går kun langsomt op for det store flertal, men en dag slår oprøret ud i lys lue, de fredløse vender tilbage og bygger et nyt samfund op, hvor ejendomsretten er afskaffet og grundlaget for konflikter fjernet. Og således opleves det ikke som en »befrielse«, da fjenden Sverige ved et tilfælde opdager børnenes samfund og bringer dem tilbage til det gamle samfund. Det mærkes, atbogen har nogle år på bagen: kønsrollerne er klart fastlagte, seksualiteten er så at sige tabu, lederrollen overbetones. Bogen er imidlertid ganske spændende, og kritisk læst er der godt debatstof for de 11-14 årige. Emne til klassesætsamling.


Aarhuus stiftstidende

d. 11. maj 1973

af

af

Inga Jeppesen

d. 11. maj 1973


Minavisen

d. 3. feb. 1973

af

af

Torben Weinreich

d. 3. feb. 1973