Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Skipper Clement


Beskrivelse


14-årige Ebbe træder i 1534 i Skipper Clements tjeneste og kommer til at opleve bondeoprøret i Nørrejylland under Grevens Fejde på nærmeste hold.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2003

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 21. mar. 2003

Mogens Wenzel Andreasen, som på børnebogsområdet senest fik udgivet Jappus og Firrik har her begået en historisk roman om Grevens Fejde. Hovedpersonen Ebbe er, da bogen begynder, 14 år. Han træder i den berømte Skipper Clements tjeneste og rejser med ham til Aalborg. Her indlogeres han hos landsdommeren Jens Hvas og bliver gode venner med sønnen i huset, Peter, og får et godt øje til dennes søster Kristine. E. og P. bliver stikirenddrenge for Clement og kommer på denne måde tæt - meget tæt - på de dramatiske begivenheder. Vi hører om slaget ved Svendstrup og om Johan Rantzaus senere erobring af Aalborg, og sluttelig overværer vi henrettelsen af Clement og Jens Hvas i Viborg. Historien ender med, at Ebbe slår sig ned i Kbh. sammen med sin udkårne. Som nævnt får forfatteren behændigt sine personer placeret i begivenhedernes centrum. Han skildrer overbevisende krigens gru og de almindelige bønders ambivalente forhold til oprøret. Også skildringen af E.s og P.s følelser over det, de ser, er dækkende, mens den spinkle kærlighed mellem E. og K. står temmelig uforløst. Teksten er velskrevet, men dialogen kan af og til bevæge sig på kanten af det højtravende. Alt i alt en lidt gammeldags historisk roman til selvst. læsning fra 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2003

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 21. mar. 2003

Med baggrund i historien om bondeoprørslederen Skipper Clement fortælles historien gennem københavnerdrengen Ebbe, der ved et tilfælde møder Clement i Malmø og kommer i hans tjeneste som stik-i-rend-dreng. Han indkvarteres hos landsdommer Jens Hvas. Vi følger Ebbe sammen med sønnen Peter Hvas i skipper Clements tjeneste i ca. 1½ år. Der er fine beskrivelser af hovedpersonerne Clement og hans håndlangere, familien Hvas, godsejeren Bagge Griis og Ebbe ligesom tidsskildringen virker troværdig. Sproget er nydeligt og korrekt, men bogen bliver meget refererende i handlingsforløbet og savner visse steder den intensitet, der skal fastholde læseren - på 5.-7. klassetrin, ikke mindst i forbindelse med historiske børnebøger. Den iøjnefaldende forside vil vække læserens interesse. Åben og læsevenlig sats. Kampen for den gamle ørn (94/01) og de lidt ældre Stilhed før storm (85/46) og Skipper Klements oprør (83/47) fortæller begge samme historie. Bogen vil kunne selvlæses fra 11 år og opefter og vil kunne indgå i et emnesæt i dansk om datiden.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 24 (2003)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 120, nr. 24 (2003)


Børn & bøger

Årg. 56, nr. 4 (2003)

af

af

Signe Egmose

Årg. 56, nr. 4 (2003)


Berlingske tidende

d. 31. maj 2003

af

af

Birgitte Grundtvig

d. 31. maj 2003