Bøger / faglitteratur til børn / barndomserindringer

Sildekongens krone : erindring fra besættelsestiden 1940-45


Beskrivelse


Forfatterens (f. 1926) oplevelser fra besættelsen, som han oplevede som teenager på sin hjemegn mellem Thisted og Hanstholm.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Digteren Åge Jensby udkommer her i 50-året for afslutningen af 2. verdenskrig med en lille samling af erindringshistorier fra sine teenageår under besættelsen. De udgør ikke noget samletforløb, men giver en række glimt af liv og personer omkring Thisted i krigsårene, hvor man, trods den store interesse området havde for tyskerne militært, ikke i meget høj grad var generet af derestilstedeværelse. Det bliver til lidt småsabotage, en af kammeraterne dræbes af en mine, der er flydt ind til kysten, fortællerens forældre er i et tog, der angribes af engelske flyvere, men ellersdrejer punktnedslagene sig mest om stedets særlinge og de pudsige ting, der sker i børns dagligdag. Ikke den store dramatik, men ganske stille og velfortalt erindringsbog, der kan læses af børn fraca. 11 år, men som nok på trods af sit meget realistiske billede af et af krigen relativt upåvirket lille bysamfund ikke vil have den store appeal til andre end dem, der kender stedet og miljøetselv. Illustreret afforfatteren selv med små tuschvignetter af jævn kvalitet og interesse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

Bogen fører os til den lille by Njord, som ligger mellem Thisted og Hanstholm. Fortælleren, som var teenagedreng under 2. verdenskrig, har taget bagspejlet frem. Var det en periode medheltemodige drenge, grove tyskere og en barsk kamp for at overleve? Nej, men et område med mange tyskere, da Hanstholm fra starten af krigen havde en vigtig position for dem. Drengene var mestoptaget af hinanden og af bl.a. skøre Line, som endte på en lukket afdeling. Det er små drengeoplevelser, som tegner hans hjemegn med de mange spændende personer, de første spioner, oplevelsen afden 9. april om morgenen, mørklægningen, radioen fra England, de mange arbejdere til fæstningen i Hanstholm, værnemagerne, den begyndende modstandskamp (ild på tyskernes lagerbygning), at være jødeog måtte væk (incl. de menneskelige omkostninger) og til slut den tyske hjemmarch.Stille, roligt og lunt fortalt. Sådan var det i Njord - oplevet af en 14-årig. Et stykke lokalhistorie, som nokogså vil have størst interessepå hjemmebanen, men som også kan lægge nogle vigtige brikker på plads i det store samlede billede af Danmark 1940-1945.