Bøger / faglitteratur

Selvhjælp på hovedet : sociale perspektiver på personlig udvikling


Beskrivelse


Forfatteren kritiserer selvhjælps- og selvudviklingskulturens diskurser for at være for individualiserende og ønsker at sætte kreativitet, læring og udvikling ind i en social kontekst.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. feb. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 6. feb. 2013

Henvender sig til alle, der ønsker et kritisk blik på tidens selvhjælpslitteratur. Herunder også ledere og medarbejdere, behandlere og vejledere, der vil forstå, hvilke tendenser der fører til behovet for hjælp. I bibliotekerne kan den udstilles sammen med selvhjælpslitteratur, hvor den vil tilføje en ny vinkel.

Forfatteren er cand.mag. i filosofi og pædagogik samt forfatter til bogen Pragmatisk pædagogik, 2010. I denne bog stiller han skarpt på en række af de diskurser, som præger selvhjælpsbølgen i disse år. Det drejer sig fx om, at lykke er noget, vi skal opbygge indefra, at vi skal leve i nuet hele tiden, at vi skal forandre os, være kreative og bryde vaner. Bogen igennem argumenterer Rasmus Kjær for, at vi er sociale individer, der fungerer i sociale processer. Vi har ikke altid klare mål, som vi kan fokusere imod, eller der kan være omstændigheder, der forhindrer os i at nå disse mål. Vaner har en vigtig funktion i vores liv, og vi har brug for at forstå os selv i fortid, nutid og fremtid. Forfatteren har læst mange af de populære selvhjælpsbøger. Der er referencer til dem, til skønlitteratur samt mere videnskabelig og teoretisk litteratur.

Selvrealisering, 2005, og Makeovermani, 2007, analyserer selvhjælpstankegangen kritisk fra andre vinkler.

Et kritisk indspark til de tendenser og det menneskesyn, der præger selvhjælpsbølgen, der også har ramt ledelseslitteraturen. Der rejses spørgsmål ved mange af de værdier og budskaber, der rummes i disse tendenser.


Jyllands-posten

d. 16. mar. 2013

af

af

Lone Nørgaard

d. 16. mar. 2013