Bøger / faglitteratur / guides

Selçukerne i Anatolien : strejftog langs middelalderens karavaneveje : en guide til de Rūmselçukiske monumenter i Anatolien


Beskrivelse


En introduktion til det første muslimske samfund, Det rūmselçukiske Sultanat i Lilleasien, med en systematisk gennemgang af seværdige bygningsmonumenter fra denne middelalderperiode (ca. 1100-1300) fordelt over hele Tyrkiet, beliggende dels i de større byer og dels langs de daværende handels- og pilgrimsruter.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2009

af

af

Kent Skov

d. 26. jan. 2009

Bogen kan, udover den ret snævre primære målgruppe, også fungere som guide for de stadigt flere særligt interesserede, der vil afsøge mindre kendte turistmål - i dette tilfælde den middelalderlige anatolske del af Tyrkiet.

Kulturhistorisk bog om det magtfulde muslimske folk selcukernes historie i det tyrkiske Anatolien. Efter at det østromerske rige i Lilleasien faldt sammen i Konstantinopel overtog selcukerne magten og opbyggede i perioden fra o. 1100-1300 et stort muslimsk samfund, der markerede sig kulturelt stærkt over det meste af det nuværende Tyrkiet og siden blev afløst af det ottomanske rige. EMJ er bygningsarkæolog og har rejst i området mange gange. Derfor er det især bygningsværkerne og monumenterne fra perioden, der er kernen i gennemgangen af denne kultur og periode. Første del af bogen sætter den historiske ramme med forklaring af samfundets sammensætning og institutioner. Derefter følger hoveddelen - en illustreret gennemgang af de vigtigste bygningsmonumenter, der både følger de daværende handels- og pilgrimsruter og ligger i store byer som Alanya, Antalya og Konya, der var hovedstad. Som en del af gennemgangen er rutebeskrivelser undervejs, der kan strukturere og vejlede de forskellige historiske seværdigheder.

Der ses ikke umiddelbart andet i monografiform om denne periode og kultur. Den medtagne bibliografi henviser til engelske og tyske værker.

Interessant lille kultur- og bygningshistorisk bog om en relativt ukendt muslimsk middelalderkultur.