Gå til indholdSCUM Manifest


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

90 sider

Udgivet

2021

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Genudgivelse af Valerie Solanas manifest fra 1967 med forord af Sanne Søndergaard, som sætter teksten i perspektiv til feminismen anno 2021. For interesserede i Metoo-bevægelsen og feminisme


Anmeldelser (10)


2. feb. 2021

Genudgivelse af Valerie Solanas manifest fra 1967 med forord af Sanne Søndergaard, som sætter teksten i perspektiv til feminismen anno 2021. For interesserede i Metoo-bevægelsen og feminisme.

Sanne Søndergaard er forfatter, komiker og foredragsholder. Hun ser manifestet som satire, hvor forfatteren bruger satirens mest effektive greb: overdrivelse, forenkling og "det svarer til" til at understrege sine pointer. Valerie Solanas (1936-1988) kom fra trange kår, med misrøgt og seksuelle overgreb. Hun studerede en kort overgang psykologi, hvor hun overlevede ved at prostituere sig selv, og i 1967 udgav hun SCUM (Society for Cutting Up Men). Manifestet er et opråb til kvinder om at tage magten tilbage. Manden er besat af magt, penge, død og at ødelægge og kneppe. SCUM er en tilstand, en holdning, en måde at tænke på.

Bogens forord sætter manifestet i flot perspektiv til, hvor feministbevægelsen er anno 2021. Det sætter ligeledes spørgsmålstegn ved, hvorfor "mandighed" ikke, ligesom feminismen, bliver betegnet som en bevægelse. Manifestet kan i dag læses med et historisk fokus, men kan også sættes i perspektiv til fx Metoo-bevægelsen og få læseren til at reflektere over, hvor langt (eller kort) vi er kommet med ligestillingen.

Tidligere udgave fra 2010, SCUM manifest, indeholder forord af Sjón og efterskrift ved udgiveren. Selve manifestet er det samme som den aktuelle udgivelse. En anden bog, der også sætter fokus på uligheden mellem kønnene, er VoldtægtSCUM Manifest


Voldtægt


Tidligere udgave fra 2010, SCUM manifest, indeholder forord af Sjón og efterskrift ved udgiveren. Selve manifestet er det samme som den aktuelle udgivelse. En anden bog, der også sætter fokus på uligheden mellem kønnene, er Tidligere udgave fra 2010, SCUM manifest, indeholder forord af Sjón og efterskrift ved udgiveren. Selve manifestet er det samme som den aktuelle udgivelse. En anden bog, der også sætter fokus på uligheden mellem kønnene, er Voldtægt.

Lektørudtalelse

Af

Kirstine Louise Grøngaard

1. mar. 2010

Dette feministiske kildeskrift fra 1968 kan læses som et manifest fra en mere oprørsk tid, bruges til opgaveskrivning og som et vigtigt kvindehistorisk dokument.

SCUM betyder "Society for Cutting Up Men" og er et stærkt radikalt, feministisk kildeskrift, der endelig er oversat til dansk. Manden og hans position i det patriarkalske samfund er under skarp anklage. Han bliver kaldt en chimpanse i jakkesæt, en maskine og en mislykket kvinde, der mangler empati og kun tænker på sex. Manifestet er også en vision for, hvordan kvinder kan overtage samfundet, så det bliver et sted for mennesker. Forfatteren Valerie Solana (1936-1988) havde en traumatisk barndom udsat for incest. Hun er mest kendt for at have forsøgt at myrde Andy Warhol. Der er en fin introduktion til skriftet af den islandske forfatter Sjón. Udgiverens efterskrift fortæller om baggrunden for udgivelsen og om Valerie Solanas liv.

Den svenske forfatter Sara Stridsbergs prisbelønnede roman Drømmefakultetet, 2007 handler om V. Solanas liv.

SCUM er et klassisk feministisk kildeskrift fyldt med revolutionsromantik, humor, vrede og energi. Der er et skarpt blik på den vestlige, mandsdominerede kultur, der er styret af penge og magt. Tankevækkende, foruroligende og inspirerende både som historisk kilde for feminismen og som det personlige manifest, som mange i kvindebevægelsen tog afstand fra.

Lektørudtalelse

Af

Anny Skov Madsen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Britta Riis Langdahl

2021-03-08

Berlingske tidende

Af

Katherine Diez

d. 8. mar. 2021

Politiken

Af

Benedicte Gui de Thurah Huang

d. 8. mar. 2021

Politiken

Af

Karsten Ifversen

d. 8. mar. 2010

Jyllands-posten

Af

Lone Nørgaard

d. 8. mar. 2010

Weekendavisen

Af

Aksel Strandbygaard

d. 12. mar. 2021

Weekendavisen

Af

Nanna Goul

d. 12. mar. 2010

Information

Af

Lilian Munk Rösing

d. 12. mar. 2010


Informationer og udgaver

Bog

2021

Bog

2010

Lydbog (net)

2021

Ebog

2021

Ebog

2010