Bøger / faglitteratur / bibliografier

Saxo og hans samtid


Beskrivelse


Opgør med opfattelsen af Saxo som utroværdig kilde til middelalderens Danmark. En række historikere giver deres bud på, hvad teksten Gesta Danorum siger om 1100-tallets våbenbrug og krigsførelse, gavegivning og rituelle handlinger, retlige problemstillinger og folke- og fædrelandsbegreber.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. aug. 2012

af

af

Hans Michelsen

d. 16. aug. 2012

Henvender sig til forskere, men alment interesserede læsere kan også være med.

Bogen er formidling af et forskningsseminar om Saxo og hans værk Gesta Danorum, der blev færdiggjort mellem 1208 og 1219, set med moderne forskningsbriller. I bogen gøres op med opfattelsen af Saxo som en tendentiøs og utroværdig kilde til middelalderens Danmark. Han er blevet opfattet således, bl.a. fordi han ligesom middelalderens krønikeskrivere tilpassede sin beskrivelse af verden og tidens tankegods til nye udfordringer og politisk bekvemme mål. Med dette som udgangspunkt giver en række historikere deres bud på, hvad teksten Gesta Danorum siger om 1100-tallets våbenbrug og krigsførelse, gavegivning og rituelle handlinger, retlige problemstillinger og folke- og fædrelandsbegreber.

Gesta Danorum er udgivet første gang i 1514 af Christiern Pedersen. Den smukke udgave af Gesta Danorum = Danmarkshistorien, 2005 ved Karsten Friis-Jensen og Peter Zeeberg er nyeste og forskningsmæssigt set bedste udgave. Bogen har en omfattende litteraturliste.

Det var et mål for seminaret, at de forskellige bidrag kunne bidrage til yderligere forskning i Saxo og hans samtid. Det er en kalejdoskopisk introduktion til Saxo jf. bogens intention, og læsere der blot vil have en enkel introduktion til Saxo kan læse i Gesta Danorum = Danmarkshistorien, 2005.


Historisk tidsskrift

Bd. 115, h. 1 (2015)

af

af

Roland Scheel

Bd. 115, h. 1 (2015)


Kristeligt dagblad

d. 12. jan. 2013

af

af

Søren Hindsholm

d. 12. jan. 2013


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 195 (2012)

af

af

Poul Ferland

Nr. 195 (2012)



Informationer og udgaver