Bøger / faglitteratur / udstillingskataloger

Salon på Sophienholm : omkring år 1800


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling der indgår i festivalen Golden Days.


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 10. sep. 2010

Værket henvender sig primært til et publikum med interesse for dansk litteratur- og kulturhistorie, som den udspiller sig omkring år 1800.

Antologien indeholder en halv snes artikler om det kulturelle liv, som det formede sig på overgangen mellem det 18. og 19. århundrede. Her er salonen central i udviklingen. Salonen kan betegnes som en halvoffentlig sammenkomst oftest i velhavende hjem hos en mæcen eller ildsjæl, der kunne samle kredse med samme kulturelle baggrund om diskussioner og koncerter. Fænomenet opstod i tiden internationalt. Centralt i dansk salon-kultur står parret storkøbmanden Constantin Brun og hans frue Friederike Brun, som navnlig på landstedet Sophienholm samlede forfattere, komponister og andre af tidens centrale personligheder. På den måde bliver Sophienholm væsentlig i dansk kulturhistorie, og værket præsenterer livet i salonen, indhold, dans, musik, servering i et "socialt laboratorium", som Thomas Lyngby beskriver fænomenet. Værket giver god besked om såvel salon som om familien Brun, ikke mindst Friederike og datteren Ida, men også andre af tidens danske saloner behandles, som Schimmelmanns og Rahbeks. Alt meget velskrevet og velfunderet. Fint illustreret. Udsendes i forbindelse med udstilling på Sophienholm 4.9.-24.10.2010.

Anvendes fx som uddybning/supplering til Nordisk salonkultur, 1998, eller generelt til eksisterende dansk kultur- og litteraturhistorie om perioden.

Indbydende og velskrevet værk om Sophienholm og Brun-familien som væsentligt element i dansk kulturhistorie.



Informationer og udgaver