Bøger / skønlitteratur / roman

Rugbrød til Himalaya


Beskrivelse


Fire unge mennesker drager i begyndelsen af 1970erne fra København til Himalaya i et folkevognsrugbrød - men vejen dertil er ikke bestrøet med blomster.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elsebeth Kristensen

d. 18. dec. 2018

Bogen kom første gang i 1972, som 3. bind i Thaning & Appels Humoristklub-serie. Genudsendelsen kan betragtes som en hilsen fra 68-generationen til 80'ernes ungdom og kommer netop midt idennes opgør med 68'erne. Det er en skildring af 4 hippiers tur til Himalaya i et folkevognsrugbrød. Turen går gennem Iran og Afghanistan, lande som p.t. har alles bevågenhed. Bogen beskæftiger sigikke direkte med de spændte forhold i disse lande, men giver dog et godt billede af bureaukratiet, korruptionen og de religiøse overtoner. Som turen skrider frem opløses gruppen, 1 står af i Nepalefter et LSD-trip for at vente på de kosmiske stråler fra hans personlige guru. En anden vender hjem efter rystende og stærkt beskrevne oplevelser af Indiens slum, bureaukrati og magtmisbrug. I dagvirker bogen mere som et ironisk opgør med kulturen omkring "pilgrimsturene" til Østen i begyndelsen af 70'erne end som baggrundsstof for udviklingen i disse lande. 2. udgaven har fået nyt omslagtegnet af UllaBrodersen i pink og orange farver af folkevognsrugbrød og de 4 unge.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Christen Nørrelykke

d. 19. dec. 2018

3. bind i forlagets Humorist Klub-serie, hvoraf Orla Johansens Ryggen Professor og Torben Nielsens Mig og min bedstemor foreligger. - 4 unge, 1 af hun- og 3 af hankøn starter i folkevognsrugbrød mod Himalaya. Efter en masse bryderier når de Indien, hvor pigen, der mente, hendes sympati især lå hos de uforståede mediterende østerlændinge, har fået nok og står af for at vende hjem. Den næste står af i Nepal efter et LSD-trip og vil dér vente på sin guru's psykiske udstråling. Rugbrødet sælges og de to sidste drager mod Himalayas tinder. Men inden de kommer så langt falder de i bedste eventyrstil i kløerne på en bande Khambakrigere. Den ene antages for en ny Lama og sidstemanden vender næsen hjemefter. Arne Herløv Petersen er kendt som journalist og har selv gjort turen til Nepal. De mere kontante oplysninger, rejsebeskrivelsen, som udgør en meget stor del af bogen, er sikkert i orden, men de bliver alt for ofte sovset ind i en lidt for flad humor. Det er synd. - Foruden at læseden som humoristisk bog kan den ses som en politiserende roman, med enkelte let camouflerede opgør med den misforståede u-landsbistand og den propaganderende bistand. Den kan især også opfattes som en ironisk afpudsning af romantikken omkring valfarter til Nepal og Indien, som ikke har brug for søgende vesterlændinge. Mig forekom det, at AHP blandt mange stole har skullet sætte sig i den humoristiske. - Den vil sikkert kunne fungere som humoristisk læsning, især blandt unge. Kan købes til ungdomsafd. og voksenafd.


Berlingske tidende

d. 13. maj 1972

af

af

Knud Holst

d. 13. maj 1972


Aktuelt

d. 6. apr. 1972

af

af

Claus Rude

d. 6. apr. 1972


Jyllands-posten

d. 1. apr. 1972

af

af

Henning Ipsen

d. 1. apr. 1972


Politiken

d. 27. maj 1972

af

af

Franz Berliner

d. 27. maj 1972


Weekendavisen

d. 27. apr. 1972

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 27. apr. 1972