Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Roselil


Beskrivelse


Det gamle ubeboede hus har altid pirret Hennys fantasi. Men da hun med veninden og to drenge går på opdagelse i huset medfører det ændringer i hendes liv.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juli 2001

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 12. juli 2001

Den norske forfatter Kjersti Scheen har fået flere bøger udgivet på dansk, både børne- og ungdomsbøger samt bøger for voksne. Forskellige temaer som mobning, anoreksi og frigørelse er blevet taget op. I nærværende bog, som henvender sig til de 12 til 14 årige læsere, er udgangspunktet en traditionel spøgelseshistorie med et ikke uvæsentligt anstrøg af en spirende forelskelse mellem den 14-årige hovedperson Henny og en jævnaldrende skolekammerat. Selve spøgelseshistorien foregår i et gammelt og forladt hus, som længe har pirret Henny og hendes tre kammeraters nysgerrighed, og sammen beslutter de sig for at undersøge det nærmere. Denne del af historien har ganske vist gode momenter af direkte uhygge, men den synes at smuldre mellem hænderne på en forfatter, som forsøger at giver en ikke særlig troværdig forklaring på begivenhederne. Derimod er portrættet af hovedpersonen Henny betydelig mere vellykket. Hendes forsøg på frigørelse over for hjerteveninden Lotte og hendes usikkerhed i forbindelse med følelserne for skolekammeraten Emil er ganske fint beskrevet. Bogen er velskrevet og skal nok finde læsere i målgruppen, men det er uden tvivl pigerne, der vil føle sig bedst underholdt af historien.


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juli 2001

af

af

Bo Knudsen

d. 12. juli 2001

Gyser og udviklingsroman for de ca. 13-14-årige. Velskrevet og sine steder også uhyggelig, men ikke en bog, der skiller sig ud fra mængden. Forsiden signalerer gys, og rammen er et gammelt, ubeboet hus, som pigen Henny og tre andre bryder ind i. Henny bliver bange, da noget tyder på, at hun er en slags medium, da hendes digterier om huset ser ud til at blive til virkelighed, og hun har forbindelse til en afdød. Men alt har en naturlig forklaring. Det er ret realistisk, men også lidt skuffende, da det viser sig, at det blot er en grisk entreprenør og en ældre nervesvækket dame, der står for gyset i et spil om bevaring contra nedrivning af det gamle hus. Bogen handler dog mindst lige så meget om hovedpersonens udvikling. Henny, der går i 8. kl., får gjort sig fri af sin dominerende veninde og bliver kæreste med den ene af de drenge, der er med på opdagelse i huset. Henny er nuanceret beskrevet, med tanker og følelser, frygt og forelskelse. De øvrige personer kommer vi ikke tæt på. Historien foregår i et vintermørkt og vådt Oslo, som ikke vil virke specielt fremmed for danske børn. Forf. skriver både voksen- og børnebøger og er bl.a. kendt for ungdomsbogenMånefeen (95/08) i Gyldendals grå serie.