Gå til indholdRaymond Chandlers Den store søvn


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

85 sider: ill. i farver

Udgivet

2011

genre/form

roman,

krimiOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Kriminalroman fra Los Angeles. Philip Marlowe bliver engageret af en gammel, invalid general, som er udsat for pengeafpresning efter sin svigersøns forsvinden


Anmeldelser (2)


4. maj. 2011

Genfortælling af amerikansk krimiklassiker til læsere fra 13 år. Oplagt til genrelæsning og litteraturfortolkning i folkeskolens overbygning og gymnasiet.

Privatdetektiven Philip Marlowe bliver hyret af en ældre og syg milliardær til at undersøge en penibel sag om pengeafpresning. Milliardærens døtre fatter begge stor interesse for Marlowe, som snart må erkende, at han er havnet i en kompleks intrige, som involverer en forsvunden mand, en gusten pusher af pornografiske bøger, mord og insisterende erotiske udladninger fra især den yngste af døtrene. Stilen er noir-krimi, og handlingen drives charmerende frem af Marlowes nærmest filmiske voice over. Humoren er underspillet, og personerne er behageligt stereotype. Værket er fremragende genfortalt af Oscar K. og rigt illustreret af Dorte Karrebæk i en intens stil, som atmosfærisk sender vink til amerikanske Hopper og Lempickas art deco-stil.

Værket er 5. del i forlagsserien Illustreret verdenslitteratur og er som de andre i serien kunstnerisk og litterært set en både udfordrende og inspirerende øjenåbner. Chandlers originale roman på dansk henholdsvis Det byder man ikke Carmen, 1959 og Den lange søvn, 1983 udkom i USA i 1939, er filmatiseret to gange og har dannet skole inden for genren "hårdkogt krimi".

Amerikansk vintage krimi, som med sine mange komplekse krummelurer i plottet og sin charmerende fortællestil vil udfordre og fascinere.

Lektørudtalelse

Af

Zenia Johnsen

Kristeligt dagblad

Af

Sara Nørholm

d. 1. aug. 2011


Informationer og udgaver

Ebog

2013

Bog

2011