Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ranvan, himmelstormeren


Beskrivelse


Når 15-årige Rhan sidder ved computerspillet er han ridderen, Himmelstormeren ... Også i det virkelige liv er der en prinsesse at redde fra Mørkets Fyrste - eller spiller hun et andet spil.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Eva Lodal

d. 18. dec. 2018

Af DW findes på dansk Sidste stop (1988). - Hendes nyeste bog er ikke fantasy, som titlen kunne antyde, men en underholdende og ganske troværdig historie om en 15-årig drengs fascination af etcomputerspil. Han identificerer sig med spillets ridder, der er ædel og lidt dum, og vil også gerne skabe orden og bekæmpe Det Onde i den virkelige verden. En højtflyvende heltedåd, som fører ind inoget farligt og forbudt, falder brat til jorden, da prinsessen afslører, at hun bruger ridderen til at redde sig selv - og ikke hele menneskeheden; vor helt må noget desillusioneret indse, atlivet ikke er så regelret som et computerspil, og ved bogens nydelige, men ikke helt flatterende slutning har han overstået et kapitel i sit liv. Indimellem uddyber nogle ret groteske scener fraHigh School billedet af en både stærk og fjumret fyr med en speciel familiebaggrund. Konflikten mellem ridderdåd og småtskåren hverdag er beskrevet med lune og selvironi, og historien løber rask afsted med udmærkedeglimt af andre personer og af canadisk storbyliv. - Forsiden viser en næsten dæmonisk fyr og noget med flere tidsplaner; bagsiden siger klart, hvad bogen drejer sig om. - Fra 14år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birger Hoff (skole)

d. 18. dec. 2018

At computerspil spiller en væsentlig rolle for den 15-årige Rhan Van, hovedperson i den canadiske forfatter Diana Wielers nutidige roman fra storbyen Vancouver, gør absolut ikke bogen til enteknologisk fortælling. Tværtimod bruges computerspillet som et billede på den velbegavede, men utilpassede Rhans liv. Med vidtåbne øjne bag de stærke brilleglas ser han et samfund i forandring,fuld af faldgruber og uretfærdighed, men også fuld af spænding for en 15-årig at prøve kræfter med. Som i spillet må man vælge og ta' chancer for i sidste ende at kunne besejre dumhed oguretfærdighed. Rhan Van mistede som 9-årig begge sine forældre ved en tragisk hændelse, som forfatteren kun lige lader sin læser ane, og bor derfor hos sin bedstemor, en aktiv dame, der har sinindkomst ved at arbejde som vicevært for en afstumpet husejer. Samhørigheden mellem disse to personer, Rhan, altid med svar på rede hånd og flyvende efter oplevelser og bedstemoderen, menneskeklogog med begge ben solidt plantet påjorden, er en af bogens fineste beskrivelser. Mødet og samværet med den smukke og mystiske Thalie, bliver en barsk, men lærerig oplevelse, hvor Rhan må erkende,at ikke alt i livet kan programmeres til computerspil. En velskrevet ungdomsroman i et godt sprog, hvor kun den intetsigende og ikke særlig vellykkede forside vil kunne afholde læsere fra 13 år iat få en fin læseoplevelse.