Bøger / faglitteratur

Quarken og jaguaren : eventyrlige beretninger om det simple og det komplekse


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Det påvises, hvordan den simple elementarpartikelfysik er forbundet med komplekse fænomener. Målet er at prøve at overføre den teoretiske fysiks forståelsesramme på hele universet.

Indhold

Det simple og det komplekse (Prolog: Et møde i junglen ; Det tidlige lys ; Information og rå kompleksitet ; Tilfældighed ; Et barn lærer et sprog ; Bakterier udvikler resistens mod medicin ; Det naturvidenskabelige projekt ; Teoriers styrke ; Hvad er fundamentalt?) ; Kvanteuniverset (Simpelhed og tilfældighed i kvanteuniverset ; Et nutidigt syn på kvantemekanikken: Kvantemekanikken og den klassiske approksimation ; Kvantemekanikken og det rene vås ; Quarker og alt det der: Standardmodellen ; Superstrengteorien: Omsider en forenet teori? ; Tidens pile: Forlæns og baglæns tid) ; Udvælgelse og egnethed (Udvælgelsens funktion i den biologiske evolution og andetsteds ; Fra indlæring til kreativ tænkning ; Overtro og skepticisme ; Adaptive og maladaptive systemer ; Maskiner der lærer eller simulerer indlæring) ; Diversitet og bæredygtighed (Diversiteten trues ; Skift til en mere bæredygtig verden)


Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 18. dec. 2018

Murray Gell-Mann fik nobelprisen for at have påvist quarken, den grundlæggende byggesten i alt stof. Ud over at forske i elementarfysikken er han medstifter af Santa Fee Instituttet iCalifornien, hvor så forskelligartede videnskabsgrene som fysik, matematik, økologi, biologi, statsvidenskab og immunologi mødes for at forske i det, der er denne bogs tema: simpelhed, kompleksitetog komplekse adaptive systemer. Et adaptivt system er et selvlærende system, biologisk eller ikke-biologisk, der kan tilpasse og udvikle sig. Målet er at prøve at overføre den teoretiske fysiksforståelsesramme: kvantemekanikken, på hele universet, og Gell-Mann peger på superstrengteorierne som et godt bud. Det er en bred, populærvidenskabelig fremstilling, med både biografisk oganekdotisk stof. Han har undgået matematiske formler, men der er alligevel nogle tunge afsnit om kvantemekanikken og om de sandsynlighedsberegninger, der indgår i den. Læsere af f.eks.Nørretranders: Verden vokser (1994) og StephenHawking: Hawkings Univers ( 1988) vil dog nok også kaste sig over dette meget kvalificerede, men ikke helt lettilgængelige, forsøg på at visesammenhænge mellem det helt store og det helt små i universet.


Berlingske tidende

d. 29. juni 1995

af

af

Jakob Levinsen

d. 29. juni 1995


Gamma

Nr. 99 (1995)

af

af

Michael Cramer Andersen

Nr. 99 (1995)


Information

d. 7. juni 1995

af

af

Benny Lautrup

d. 7. juni 1995


Kristeligt dagblad

d. 12. juli 1995

af

af

Kasper Nefer Olsen

d. 12. juli 1995


Politiken

d. 27. juni 1995

af

af

David Favrholdt

d. 27. juni 1995


Ingeniøren

Årg. 21, nr. 33 (1995)

af

af

T. Morsing

Årg. 21, nr. 33 (1995)