Gå til indholdProforma


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

254 sider

Udgivet

2011

genre/form

roman,

humorOriginaludgave

2011


Beskrivelse


Siv og Lukas skal begynde i gymnasiet og gruer for de sociale regler. Derfor beslutter de at optræde som kærestepar, selv om begge er til deres eget køn. Det går ikke helt som forventet, men de modnes begge undervejs


Anmeldelser (5)


25. maj. 2011

Her er en underholdende og ganske skarp kommentar til livet blandt de 15-17-årige gymnasieelever. Selvom drengene ville have godt af at læse med (en af hovedfigurerne er en lækker fyr og samtidig rollemodel), og forsiden med dens farverige kalejdoskopiske figur ikke engang ville afskrække, så er bogen nok alligevel mest til piger.

Forfatteren er standup'er, forfatter til flere noveller samt den velanmeldte debutroman Kære Dødsbog. I denne historie skal Siv og Lukas begynde i 1. g. De er bedstevenner, måske fordi de begge føler sig som outsidere. Lukas er bøsse og elsker at provokere, hvor Siv først er ved at vænne sig til sin identitet som lesbisk. For at passe bedre ind i de sociale normer og lette dagligdagen beslutter de at optræde som kærestepar -altså "proforma". I starten går det da også fint, Siv får veninder, Lukas er kvik i replikken og klarer sig. Men lidt efter lidt får vi dog oprullet et katalog af yderst genkendelige mønstre af mobning, intriger,ulykkelig kærlighed, sladder mv. Alt sammen skildret med kulsort humor. Siv er en meget virkelig og levende blanding af umoden pige og en bevidst næsten voksen, Lukas er mere afklaret og lidt bidsk om sin rolle.

Her er en fin modernisering af den genre, som vi kender fra Klaus Lynggaard og Tine Bryld med Martin & Victoria og Liv og Alexander.

Velfortalt og krystalklart nutidsbillede ikke mindst af de voksne.

Lektørudtalelse

Af

Beth Høst

Berlingske tidende

Af

Kari Sønsthagen

d. 10. jun. 2011

Jyllands-posten

Af

Katrine Sommer Boysen

d. 25. jun. 2011

Weekendavisen

Af

Damian Arguimbau

d. 29. jul. 2011

Børn & bøger

Af

Kent Poulsen

Årg. 64, nr. 6 (2011)


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2017

Lydbog (net)

2011

Bog

2011

Ebog

2011

Punktskrift

2011