Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Processen mod Hansen : om skæbnemønsteret i Thorkild Hansens forfatterskab


Beskrivelse


Afdækning af den psykodynamiske motor bag Thorkild Hansens (1927-1989) selvbiografiske forfatterskab ved at sammenholde forfatterpersonlighedens psykiske arv med det skæbnemønster, der får udtryk i hans værker. Afhandlingen fokuserer især på "Mellem Brøndkjær og Nørholm : dagbog fra Hamsun-årene 1975-78" (1996).

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. apr. 2012

af

af

Torben Wendelboe

d. 24. apr. 2012

Værket henvender sig til såvel Thorkild Hansens læsere som til et publikum med interesse for dansk litteraturhistorie eller for det psykologiske portræt.

Bo Elbrønd-Bek tegner i denne store afhandling et portræt af Thorkild Hansen primært med udgangspunkt i hans udgivne dagbøger og det store selvportræt Søforhør, 1982. Udgangspunktet er primært freudiansk, men han trækker også på et enormt register af andre teorier og kilder til sin portrættering af Hansens helt specielle psyke. Bogens ærinde er at se igennem fortielser og usandheder i Hansens udgivelser og selviscenesættelse. Centralt står den homoseksualitet, som Hansen udlevede i sine år i Paris, som forblev latent, som han fortav og skrev ud af de dagbøger, han udgav i stærkt redigeret form. Portrættet viser også en Hansen, der var narcissistisk, besat af storhedsdrømme, overbevist om egen ufejlbarlighed og tilsvarende mistroisk og paranoid. Hans arbejdsevne var kolossal, hans sind havde brug for alkohol for at dulmes. Det er det fascinerende og facetterede portræt af Hansen og af hans litterære praksis, som Elbrønd-Bek tegner gennem kilder, interviews og en bred vifte af referencer. Værket er lærd på den gode måde, dvs. utroligt veldokumenteret, diskuterende og diskussionsvækkende men ikke svært tilgængeligt. Litteraturhenvisninger, register.

Anvendelig i samspil med fx Behrendt Djævlepagten, 1995, eller Landkending, 1992.

Endnu en markant udgivelse i den tætte strøm i disse år fra Elbrønd-Bek.