Bøger / faglitteratur

Pompejanske rumudsmykninger i 1800-tallets Danmark : antikreception og demokratibevægelse i en nationalliberal opbrudstid. Bind 2


Beskrivelse


Om dansk guldalders pompejansk inspirerede dekorationskunst sat i relation til periodens nationalliberale politiske strømninger.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. mar. 2011

af

af

Jette Andreasen

d. 1. mar. 2011

I disse 3 meget smukt tilrettelagte bind præsenteres dansk guldalders pompejansk inspirerede dekorationskunst på en måde, der vil tiltale såvel fagfolk indenfor kunst og arkitektur, som alment kunst- og kulturhistorisk interesserede.

Kunsthistorikeren Kirsten Nørregaard Pedersen har i mange år arbejdet på at kortlægge emnet og kan nu her dokumentere ca. 100 eksempler fra hele landet. Kendskabet til pompejansk dekorationskunst udbredtes efter udgravningerne i 1700-tallet og kom til Danmark med den generation af kunstnere, som valfartede til Italien i 1800-tallet. Samtidig var også de nationalliberale politiske strømninger optaget af antikkens forbilleder. Forfatteren beskriver netop det politiske som indledning til hvert årti. Som et meget vigtigt supplement til den velskrevne, engagerede tekst er bøgernes illustrationer overvældende. De tæller kunstnernes dekorationsudkast, arkitekturtegninger, gamle fotos af forsvundne ejendomme og interiører, samt nyoptagelser af bevarede udsmykninger. Fra de kendte som Thorvaldsens Museum og Carlsberg over herregårde til privatboliger. Med omfattende noteapparat, litteraturliste og register.

Projektet er den første kunsthistoriske kortlægning af dette hjørne af dansk guldalderkunst. Om emnet findes Det malede rum - materialer og teknikker 1790-1900, 2010 set fra en konservators synsvinkel.

Disse 3 bind dokumenterer på fineste måde 1800-tallets danske pompejansk-inspirerede interiører. Kulturhistorisk interessant og overvældende illustreret.