Bøger / faglitteratur

Plagiering og anden videnskabelig uredelighed : fra etik til jura


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Søren Brunbech

2008

Den primære målgruppe er forskere og studerende ved de højere læreranstalter, men mange problemstillinger er også relevante for mellemuddannelsernes studerende og lærere.

Bogen er en redigeret udgave af tre indlæg på et debatmøde på Aarhus Universitet, hvor emnet var videnskabelig redelighed og uredelighed ud fra både etiske og praktiske synsvinkler. Professor i filosofi David Favrholdt og fysikeren Anders Smith fra Risø diskuterer blandt andetm hvordan originale forskningsresultater kan kontrolleres og plagiering kan undgås, når så store mængder af informationer er umiddelbart tilgængelige på internettet. De tager bl.a. udgangspunkt i de senere års sager, der har involveret Bjørn Lomborg, Frank Esmann og Helmuth Nyborg og kommer med forskellige forslag til fremtidige praksisser og retningslinjer. Professor i miljøret, Ellen Margrethe Basse ser kritisk på Udvalget vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), der efter hendes opfattelse ikke er i stand til at opfylde sit formål om at styrke forskningens troværdighed.

Forskningens etik bliver også diskuteret i Universitet og videnskab : universitetets idéhistorie, videnskabsteori og etik, 2003.

Hvordan undgår man fusk og snyd i forskerverdenen, når så meget information er så lettilgængelig? Tre universitetsfolk diskuterer spørgsmålet fra etiske, praktiske og juridiske synsvinkler og i et sprog, så bogen med udbytte kan læses også uden for universitetsverdenen.


Bogmarkedet

Årg. 154, nr. 3 (2008)

af

af

Jens Jørgen Kjærgaard

Årg. 154, nr. 3 (2008)


Ugeskrift for retsvæsen

[Årg. 142], nr. 17 (2008)

af

af

Carsten Henrichsen

[Årg. 142], nr. 17 (2008)