Bøger / faglitteratur / udstillingskataloger

Pissarro : et møde på Skt. Thomas


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med udstilling.

Om mødet mellem den danske guldaldermaler, Fritz Melbye (1826-1869), og en af de vigtigste skikkelser i fransk impressionisme, Camille Pissarro (1830-1903) i Dansk Vestindien omkring 1850. Et møde der skulle få afgørende betydning for Pissarros liv og kunst.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2017

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 21. mar. 2017

Flot udstyret katalog til udstilling på Ordrupgaard om Pissarro og Melbye, der i 1850 lærte hinanden at kende på de dansk vestindiske øer. Alle kunstinteresserede vil blive optaget af den række af nye oplysninger, som præsenteres i den nye bog.

Billedkunstneren Camille Pissarro (1830-1903) er i dag mest kendt for sin betydning for den franske impressionisme, der jo tæller navne som fx Monet, Renoir og Cézanne. Men Pissarro har faktisk været dansk statsborger, for han blev født på Skt. Thomas, der dengang var den del af Dansk Vestindien. Her gjorde han bekendtskab med guldaldermaleren Fritz Melbye, der blev hans nære og gode ven. I bogen vises og diskuteres, hvordan en række malerier og tegninger, der tidligere har været tilskrevet Pissarro, måske snarere bør angives som Melbyes værker. Kuratorerne indbyder også udstillingens publikum til en dialog om dette spørgsmål.

100-året for salget af Dansk Vestindien til USA markeres i år på en lang række måder, og denne udstilling og kataloget hertil åbner for mange nye og spændende oplysninger, der viser sig at have direkte indflydelse på en af de mest elskede kunstretninger i Europa. Fornem formidling af en stor forskningsindsats.

Camille Pissarro beskrives i en række udenlandske monografier, men der er ikke meget dansk litteratur om emnet. Der kan dog henvises til Kunstnere i tropesolRejsen fra 1992. I bogen Rejsen har Per Nielsen skrevet en artikel om Fritz MelbyeCamille Pissarro beskrives i en række udenlandske monografier, men der er ikke meget dansk litteratur om emnet. Der kan dog henvises til Kunstnere i tropesol fra 1992. I bogen har Per Nielsen skrevet en artikel om Fritz Melbye.