Bøger / skønlitteratur til børn / rim

Peters jul


Beskrivelse


Flot nyillustreret genudgivelse af den kendte historie om Peter og julens mange traditioner. Fra 4 år og opefter.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 2022

af

af

Line Dalbro Schaumann

d. 4. nov. 2022

Flot nyillustreret genudgivelse af den kendte historie om Peter og julens mange traditioner. Fra 4 år og opefter.

Drengen Peter venter i spænding til juleaften - heldigvis er der masser af opgaver at fordrive tiden med. Der skal både handles ind, pyntes op og laves mad. Vi er med helt fra start da Peter starter sin nedtælling og til juletræet bæres ud efter Helligtrekongers aften. Juleaften er særlig magisk med både mad, sang og julelys - som kun bliver tændt hvis den gamle julefar synes man har fortjent det.

"Peters jul" udkom oprindeligt i 1866, men genudgives her i flot ny indpakning og nye illustrationer af Peter Bay Alexandersen. Bogen er fyldt med varme, julestemning, nostalgi og familieidyl. Versene kan være lidt svære at komme igennem - da det er den originale tekst - men det er bare med til at sætte stemningen.

Af andre nostalgiske julehistorier kan der nævnes JulefortællingerJul hos PeddersenAlle tiders bøger vi læser til jul, Jul hos Peddersen og Alle tiders bøger vi læser til jul, den sidste indeholder både gamle og nye juleklassikereAf andre nostalgiske julehistorier kan der nævnes Julefortællinger, og Alle tiders bøger vi læser til jul, den sidste indeholder både gamle og nye juleklassikereAf andre nostalgiske julehistorier kan der nævnes Julefortællinger, Jul hos Peddersen og , den sidste indeholder både gamle og nye juleklassikere.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Med denne udgivelse er der 3 tilgængelige versioner af Krohns bog fra 1866: Herluf Jensenius' udgave fra 1942 og 1966-udgaven med illustrationer fra 1889 (3. udg.) af Pietro Krohn og FrantsHenningsen (begge udg. af Gyldendal), og nu Carlsens udgivelse af 5. udgaven fra 1914 illustreret af maleren Erik Henningsen, som ud over Tuborg-plakaten med den tørstige mand er mest kendt forsine billeder af livet i hovedstaden orakr. 1900, f.eks. familien, som er sat på gaden. Originaludgavens tegninger har i denne udgave fået en virkningsfuld brun akvarelfarvelægning. Personerne erskildret markant og med præg af hverdagslivet. Omgivelserne er diskret antydet men autentiske. Atmosfæren fornemmes stærkt i hvert billede. Tusch-vignetter på alle tekstsiderne. I forhold tilJensenius' festlige udgave er tonen her stærkt neddæmpet. Da mange vil finde bogen interessant p.gr. af det mere (social)realistiske tidsbillede, savner man en kulturhistorisk note. End ikke detoprindelige udgivelsesår ernævnt. Bagsidenoterne er i den forbindelse nærmest vildledende. Af de 3 udgaver vil de fleste børn nok vælge Jensenius', men Henningsens kan være en forfriskendemodvægt, hvis man synes, juleriet er ved at tage overhånd. Retskrivningen er ny.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Lorck (børn)

d. 18. dec. 2018

Peters jul har haft flere forskellige illustratorer. Erik Henningsens udgave kom første gang i 1914. Bortset fra 4 manglende -linier er teksten den samme som i udgaverne illustreret afhenholdsvis Jensenius og P. Krohn. Kun disse to kendte udgaver findes normalt i bibliotekerne, og begge kan stadig købes. Denne udgave minder i lay-out mest Om Jensenius' med et stort billede påhøjresiderne og tekst og små stregtegninger på venstresiderne. Krohns udgave er helt anderledes og speciel, hvorfor jeg vil nøjes med at sammenholde Henningsens udgave med Jensenius'. Miljø ogtidsbillede minder en del om hinanden, men bøgerne er forskellige på den måde, at Jensenius' streg er munter og karikerende, og billederne er farvelagte. Henningsens billeder er realistiske ogdystre og holdt i brunlige nuancer. De valgte motiver er stort set de samme. Den helt elementære og spændende forskel ligger i, at Henningsen har valgt at skildre menneskenes oplevelse af julen, ogdet har han gjort med stor socialforståelse. Hans ansigter er fremragende, og de afspejler mange forskellige følelser hos børn, gamle og tjenstefolk. Menneskeskildringen er bogens vigtigste, mende små stregtegninger og delvis de store billeder giver dog lidt indblik i miljøet. Absolut en relevant udgave at genoptrykke.


litteratursiden.dk

d. 1. dec. 2003

af

af

Birgitte Tindbæk

d. 1. dec. 2003

Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid ..... Ja, vi er rigtig mange, der kender næste linje og næste og næste .... I elleve afsnit fortælles i versificeret form om optakten til julen,...


Frederiksborg Amts avis

d. 5. dec. 1984

af

af

co.

d. 5. dec. 1984


Berlingske tidende

d. 24. dec. 1984

af

af

Jens Kistrup

d. 24. dec. 1984


Fyns tidende

d. 3. jan. 1943

af

af

Vagn Riisager

d. 3. jan. 1943


Aktuelt

d. 24. dec. 1965

af

af

Torben Gregersen

d. 24. dec. 1965


Politiken

d. 19. dec. 1965

af

af

Ditte Mandrup

d. 19. dec. 1965