Bøger / faglitteratur / bibliografier

Pædagogikhistorikeren Olaf Carlsen : Liv og værk


Beskrivelse


Biografi over Olaf Carlsen (1899-1956) og gennemgang af hans forfatterskab, som omfatter de betydeligste bidrag til dansk pædagogisk forskning i første halvdel af 1900-tallet.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. apr. 2013

af

af

Poul Flou Pedersen

d. 22. apr. 2013

Vil nok alene blive brugt af studerende, undervisere og andre, der arbejder med pædagogik- og undervisningshistorie. Forfatteren erklærer selv, at bogen er "skrevet for den pædagogisk interesserede læser, der har forudsætning for at læse pædagogisk litteratur". Det må dog ikke afskrække, for bogen er ikke svær at læse.

Forfatter Børge Riis Larsen er blandt andet redaktør af årbogen Uddannelseshistorie, og her har han tidligere skrevet om Olaf Clausen (1899-1956), der som en af de første herhjemme interesserede sig historisk for forudsætningerne for vores nuværende undervisningssystem. I denne store og detaljerede biografi fremlægger Riis Larsen omfattende arkivstudier, der belyser Olaf Clausens liv og virke som en produktiv forfatter af artikler og bøger om pædagogikhistorie. Olaf Clausen opnåede dog af forskellige grunde ikke større videnskabelig anerkendelse af sine arbejder, ligesom et ønske om ansættelse ved et universitet eller anden læreanstalt heller ikke lykkedes. Clausen forblev derfor realskolelærer hele sit liv i Nysted, Taastrup og Skanderborg. Bogen er meget velskrevet og omhyggeligt redigeret, og den er udstyret med et godt register.

Af andre forskerbiografier kan sammen med Riis Larsen fx nævnes Birgitte Possings Viljens styrke om Natalie Zahle.

Denne omfattende og meget velskrevne biografi over pædagogikforskerens Olaf Carlsens liv og værk vil hovedsageligt blive brugt af andre forskere, og bogen har derfor især interesse for de største biblioteker.


Weekendavisen

d. 12. juli 2013

af

af

Ove Korsgaard

d. 12. juli 2013


Tidsskrift for socialpædagogik

Årg. 17, nr. 1 (2014)

af

af

Jacob Kornbeck

Årg. 17, nr. 1 (2014)