Bøger / faglitteratur

På frontlinjen : Linien II i social-kunsthistorisk belysning


Beskrivelse


Om den danske avantgardekunstnergruppe "Linien II", der var samlet i perioden fra 1947-1952.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. jan. 2020

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 10. jan. 2020

Om den danske kunstnergruppe "Linien II" der var samlet i perioden fra 1947-1952, en gruppe der hidtil nu har været noget overset i den danske kunsthistorie. Til dem med akademisk interesse i efterkrigstidens avantgardistiske kunst i Danmark.

"Linien II var også en social organisering af mennesker som stadig delte den utopiske tro på, at man i kunstens og fællesskabets tjeneste kunne skabe nye og bedre livsbetingelser." Således skriver bogens forfatter Jens Tang Kristensen, der er ph.d. og post.doc ved Københavns Universitet, om kunstnergruppen "Linien II". En dansk avantgardekunstnergruppe der blev stiftet i 1947 og opløst i 1952. Denne monografi over gruppen beskriver personerne i gruppen og den måde de forholdte sig til samtidens kunst, samtidens politiske landskab og samtidens sociale spilleregler. Det er en revideret udgave af forfatterens egen ph.d.-afhandling. Bogen er inddelt i ni kapitler, med titler som "Gruppedynamikker" og "Konflikten mellem kulturindustri, konsumsamfund og kapitalismen." Der afsluttes med en omfattende litteraturliste og noter.

Ambitiøs, velskrevet og meget grundig bog. Det akademiske niveau er højt, det er dermed ikke en kunstbog for alle. Men for dem der har lyst til at fordybe sig tager forfatteren os med på en rejse tilbage til en ganske speciel periode i dansk kunsthistorie. Der er et fint billedmateriale i bogen.

Bogen Linien 1934-1939 omhandler "Linien", som "Linien II udspringer af.



Informationer og udgaver