Bøger / faglitteratur / bibliografier

Oprør i Nordjylland


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Om nordjyder gennem 500 år, der har gjort oprør mod uretfærdighed, dårlige levebetingelser, kaos og lovløshed. En tidsrejse i nordjysk oprørshistorie med et skarpt portræt af livet i en landsdel langt fra magtens centrum og de mennesker der lever i den.

Indhold

  • Lavmælt og uden de store armbevægelser : når nordjyder gør oprør i dag / Johannes Andersen

  • Motorveje, muddermaskiner og mobiltelefoner / Morten Pedersen

  • Oprør fra udkanten / Poul Duedahl

  • Grevens Fejde 1534 og en massegrav i Aalborg / Stig Bergmann Møller

  • De døde fra massegraven i Tiendeladen i Aalborg / af Marie Louise Schjellerup Jørkov ... et al.


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2020

af

af

Søren Møller

d. 18. feb. 2020

Artikler om nordjysk mentalitet igennem 500 år. For voksne læsere.

Aalborg Historiske Museum viser fra februar og resten af året en udstilling om oprør i Nordjylland. I tilknytning til udstillingen skriver her 12 forfattere med videnskabelige uddannelser. Først er der noget om, hvad oprør kan bestå af, set i nogle samfundsanalytiske modeller, med eksempler fra Nordjylland med protester mod udvisningspolitik, begrænsning af kystfiskeri, kamp for et nordjysk universitet, flere motorveje m.m. Her beskrives også et "Kornets Hus", som bliver indviet i år. Det omtales som et "oprør mod dårlige spisevaner, produkter, og dårlige produktionsforhold i landbruget". Fra ældre tid beskrives religiøse bevægelser, der satte sig op mod folkekirken. De berømte røvere fra Rold er også med. De to sidste kapitler er systematiske fremlæggelser af historiske og arkæologiske undersøgelser omkring den lokale helt Skipper Clement og slagene under Grevens Fejde i 1534, og de udgravninger i det indre Aalborg, som rummer faldne. Illustreret i farver og s/h med gamle fotos, tegninger, malerier og landkort.

En broget buket af artikler, som hylder Nordjyllands egenart og vilje til at fungere godt på trods af sin beliggenhed langt fra hovedstaden.

På landsplan findes noget lignende i De stridbare danskereOprørere og i Oprørere. I herværende bogs sidste kapitler fremlægges for første gang de detaljerede resultater af udgravningsresultaterne fra Grevens FejdePå landsplan findes noget lignende i De stridbare danskere og i . I herværende bogs sidste kapitler fremlægges for første gang de detaljerede resultater af udgravningsresultaterne fra Grevens Fejde.


litteratursiden.dk

d. 6. juli 2020

af

af

Per Eilif Månson

d. 6. juli 2020

Betegnelsen et nordjysk oprør bliver ofte brugt i politiske diskussioner. Denne antologi forsøger at afdække, om der er noget specielt rebelsk ved nordjyder. Et er, at vi fra historien ved, at Grev...