Bøger / skønlitteratur / digte

Omeros


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Episk digt som tager afsæt i Homers Odyssé, men fortæller De Caribiske Øers historie fra slaveri til masseturismens tidsalder, i et tæt og bevægende samspil med øhavets natur, folklore og myter.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. okt. 2008

af

af

Jens Hjøllund

d. 16. okt. 2008

Verdenslitteratur på dansk med kæmpeformat og vingefang. Forfatterens og Caribiens svar på Homers græske ø-verden.

Det var ikke mindst for sit enorme episke digt Omeros at den vestindiske forfatter Derek Walcott i 1992 fik Nobelprisen i litteratur. Nu atten år efter udgivelsen foreligger digtet i en komplet dansk oversættelse. Målt både i forhold til omfang og tematik er det Homers Odyseen omsat til det caribiske øhav, med centrum i øen Saint Lucida, hvor forfatteren blev født i 1930. Digtets syv bøger bevæger sig med havet som altdominerende ledemotiv og rytme gennem øens og Caribiens bevægede historie fra slaveri og imperialisme til masseturismens tidsalder og i tæt sammenhæng med natur, folklore og myte. Foruden episk overblik har digtet en imponerende detalje-rigdom der spejles ikke blot i en lokal og kosmisk sammenhæng, men også, (i skikkelse af fortælleren Odysseus), med udblik til den europæiske kulturtradition som både området og forfatteren er afgørende præget af. Digtet er oversat til mundret dansk, selv om man må savne den faste metrik og de rimede vers som digtet oprindeligt betjener sig af og som ville have lettet læsningen.

På dansk findes i forvejen af Walcott udvalget Havet er historien, 1993, ved Bo Green Jensen, hvori der indgår et fragment af Omeros.

Det store digt forener historiefortælling, fantastik og poesi på en måde, som man skal til de latinamerikanske forfattere for at finde en nutidig pendant til.


Berlingske tidende

d. 12. dec. 2008

af

af

Jørgen Johansen

d. 12. dec. 2008


Jyllands-posten

d. 24. okt. 2008

af

af

Jakob Levinsen

d. 24. okt. 2008


Kristeligt dagblad

d. 15. nov. 2008

af

af

Mads Rosendahl Thomsen

d. 15. nov. 2008


Standart

Årg. 23, nr. 1 (2009)

af

af

Svend Erik Larsen

Årg. 23, nr. 1 (2009)