Bøger / faglitteratur

Øl i oldtiden


Beskrivelse


Fortælling om øllets kulturhistorie, dets indflydelse og betydning i kulter og riter og som vigtigt indslag i den daglige kost fra oldtiden til middelalderen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. mar. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 19. mar. 2018

Den levende fortælling om øllets kulturhistorie, dets indflydelse og betydning i kulter og riter og som vigtigt indslag i den daglige kost fra oldtiden til middelalderen. For ølentusiaster og almindeligt kulturhistorisk interesserede.

Fra oldtidens Mesopotamien igennem bronzealderen, hos kelterne, grækerne, romerne og til det tidlige kristne Europa, følger vi øllets udbredelse i kilder og kileskrifter, hieroglyffer og runer, hele vejen op til middelalderens Skandinavien. Eva Koch fortæller bl.a. om kornsorter, smagstilsætninger, gæringsformer og fletter samtidigt mytologiske og religiøse historier ind, hvor det viser sig at øllet som drik har haft en afgørende og vigtig betydning. Udover de skriftlige kilder, tager bogen udgangspunkt i analyser af almindelig mikroskopi og kemiske analyser af bundfald og beholdere. Bogen er posthumt udgivet og har et stort illustrativt materiale, bl.a. indgår forfatterens egne malerier.

Ikke kun får man utroligt meget at vide om øllets kulturhistorie, men i tillæg en masse historiske fakta og en række spændende mytologiske fortællinger fra en 5000-årig periode, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Det er elementært godt fortalt og skrevet med stor lidenskab og en kæmpe viden. En spændende og meget underholdende bog.

Bogen slutter i middelalderen, men man kan fortsætte læsningen i Erik Kjersgaards Mad og øl i Danmarks middelalderPolitikens bog om øl eller i Politikens bog om øl der er mere generelBogen slutter i middelalderen, men man kan fortsætte læsningen i Erik Kjersgaards Mad og øl i Danmarks middelalder eller i der er mere generel.


Historisk tidsskrift

Bd. 118, h. 2 (2018)

af

af

Mikkel Sørensen (f. 1968)

Bd. 118, h. 2 (2018)