Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

Øerne under vinden : med Nordkaperen i Indonesien


Beskrivelse


Om forfatteren og hans skiftende besætningers krydstogt med skibet Nordkaperen i 1990'erne i Sydøstasien, primært rundt i Indonesien. Desuden om hans gensyn med Indonesien i 2006.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2008

af

af

Birgit Hald

2008

Troels Kløvedal har et stort og trofast publikum, og denne rejseskildring fra Indonesien, der oprindeligt udkom i 1992, er stadig interessant læsning. Til den nye udgave har han skrevet et forord på 61 sider, hvor han sætter forholdet mellem Danmark og Indonesien i historisk perspektiv og samler op på den udvikling der er sket i Indonesien siden 1. udg.

TK sætter sig godt ind i naturen og de politiske og historiske forhold i de lande han besøger og beretter med stor entusiasme både om disse, sin holdning til dem og om sine personlige rejseoplevelser. Med jævne mellemrum kommer der sider med farvefotos af livet om bord på Nordkaperen, naturen omkring båden og de medrejsende i dramatiske eller stemningsfulde situationer.

Den væsentligste ændring i forhold til 1. udg. er det nye forord og tilføjelsen af enkelte, historiske billeder. Desværre er billederne placeret på samme sidetal som i den oprindelige udgave, og det medfører at de kommer ca. 50 sider, inden den tekst de skal illustrere. Kortet over rejseruten er nytegnet, og bogens omslag har fået nye, flottere og mere farvestrålende helsides fotos.

Det er stadig en god rejseskildring, og det er interessant i forordet at høre hvordan filmholdet oplevede Muhamed-krisen i Jakarta, men det er stærkt forstyrrende for læserens samlede oplevelse af rejsen at fotografierne er placeret forkert.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gert Fabrin

d. 18. dec. 2018

I slutningen af 1991 og begyndelsen af 1992 sejlede Troels Kløvedal med skiftende besætninger rundt i Indonesien på det gode skib Nordkaperen. T urens mest problematiske oplevelse var engrundstødning, som kunne have udviklet sig til et forlis. Blandt besætningsmedlemmerne, hvoraf nogle læsere vil genkende personer fra forfatterens tidligere bøger, står især beskrivelserne af hansfemårige datter Sille stærkt. Troels Kløvedals kærlighed til hende og hans oplevelse af barnet er fine eksempler på hans sansninger af verden. Hans aktive medleven i rejseeventyret, hansfilosofiske funderinger over livet giver hans beskrivelser af oplevelserne det ekstra krydderi, som har gjort hans bøger så populære. Efter at have sejlet i 25 år har han fået stor erfaring medlivets mange sider, og disse tanker deler han gavmildt ud af. Kærligheden til Danmark er blevet stærkere, og også på andre måder kan man se en mere afklaret Troels Kløvedal, som på den ene sidestadig higer efter eventyret, eftergrænseoverskridelsen. Udover Indonesien kommer skibet også til flere af de nærliggende lande, og besætningens oplevelser blandet med små historier om steder ogpersoner vil give denne bog lige så mange læsere som hans tidligere bøger.


Politiken

d. 19. juni 1994

af

af

Søren Vinterberg

d. 19. juni 1994


Politiken

d. 16. okt. 1992

af

af

Mogens Kofod-Hansen

d. 16. okt. 1992


Jyllands-posten

d. 29. dec. 1992

af

af

P. K. Schou

d. 29. dec. 1992


TS

Årg. 22, nr. 1 (1993)

af

af

Kaj Lund

Årg. 22, nr. 1 (1993)


Weekendavisen

d. 6. nov. 1992

af

af

Egon Balsby

d. 6. nov. 1992


Kristeligt dagblad

d. 21. jan. 1993

af

af

Karen Nørregaard

d. 21. jan. 1993