Bøger / faglitteratur til børn

Nordirland : hvordan vold bliver et politisk argument


Beskrivelse


Irlands historie i perioderne: 1169-1800, 1801-1921 samt 1922- . Bl. a. om Belfast, Oliver Cromwell, Londonderry, Samuel Devenny, Home-rule, INLA, IRA, IRB, Daniel O'Connell, Orange-ordenen, PIRA, RUC, Sinn Fein, Special Powers Act, Ulster, Unionspartiet, UVF og Simon Winchester.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Britta Liboriussen

d. 18. dec. 2018

Udgivelse i serien Aktuel historie. Med udgangspunkt i attentatet mod Grand Hotel i Brighton 1984 beskriver forfatteren baggrunden for borgerkrigen i Nordirland. I en kronologisk fremstillingskildres Nordirlands historie fra den engelske erobring 1169 til i dag - en historie om undertrykkelse, vold og modvold i et samfund præget af nationale, religiøse, sociale og politiskemodsætningsforhold. Bogen er inddelt i otte hovedafsnit, hvoraf nogle igen er inddelt i mindre kapitler med hver sin overskrift. Dette giver et klart og overskueligt indtryk. Teksten er kortfattetog præcis med omtale af mange dramatiske begivenheder. Formen kan undertiden virke lidt opremsende. Der er ikke plads til nærmere uddybning af specielle problemstillinger. En litteraturliste villederfor have været et værdifuldt og rimeligt supplement. Eneste litteraturhenvisning er til Irland på flugt. En aktuel, letforståelig og interessevækkende fremstilling af årsagerne til enborgerkrig. Letlæseligt sprog. Fra ca.14 år. Der findes ikke tilsvarende letforståelige fremstillinger, der fører udviklingen helt op til i dag. Mange sort/hvide tegninger og fotografier, der fintunderstøtter teksten.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren A. Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Siden middelalderen har der været konflikt i Irland udsprunget af to hovedårsager: Et britisk ønske om at besidde og dominere øen og de religiøse forskelle. De første to trediedele af bogenhandler om Irlands historie indtil ca. 1968, og den sidste trediedel er nutidshistorie. Bogen er én lang beretning om modsætninger, udnyttelse og vold med særlig vægt lagt på følgande højdepunkter:Reformationen i 1500-tallet, Cromwells hærgen i 1600-tallet, unionstiden og home-rule i 1800-tallet, delingen i 1921 og endelig volden i 1960'erne og '70'erne. Der mangler kildeangivelser,statistiske oplysninger og årstalsoversigt. Der er stikordsregister. De første to trediedele af bogen synes at skildre de historiske begivenheder nogenlunde neutralt (dog savnes kildeangivelser),mens den del af bogen, der er nutidshistorie, som de fleste voksne kan huske fra presse og tv, er ret ensidigt skildret. Forfatteren synes ikke at være i tvivl om, at uretten stort set kun er påden ene side: protestanterne,de lokale myndigheders og briternes. Katolikkernes rolle er ifølge bogen stort set en reaktion på undertrykkelse, diskrimination og manglende borgerrettigheder - selvPIRA fordømmes ikke som de forskellige protestantiske militser og terrorkorps. Egnet til voksenundervisning, til gymnasiet (hvor ensidigheden bør afbalanceres), men nok for svær og tør forfolkeskolen.


Noter

nr 90 (1986)

af

af

Jørgen S. Albertsen

nr 90 (1986)


Land & folk

d. 25. sep. 1986

af

af

Villy Karlsson

d. 25. sep. 1986