Bøger / skønlitteratur / digte

Nogen gange så gemmer jeg mig


Beskrivelse


Selvbiografiske digte om en barndom præget af vold og frygt. Anbefales til læsere, som søger fortællinger med håb.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2022

af

af

Thomas Olesen

d. 23. dec. 2022

Selvbiografiske digte om en barndom præget af vold og frygt. Anbefales til læsere, som søger fortællinger med håb.

Digte, som bygger Jimmy Gørtz (f. 1959) selvbiografi Det er bag masken, at sandheden gemmer sig I selvbiografien berettede han om sin opvækst. Han kom til verden til trods for, at moren forsøgte at få en abort. Moren stak af, og overlod JG og hans to mindre søskende på børnehjem. I en alder af 9 flyttede JG og den ene af hans brødre hjem til deres voldelige og alkoholiske far, som misbrugte drengene psykisk og fysisk og forbød dem at græde. I disse digte bearbejdes "(...) den angst, jeg lever med hver dag", som JG skriver i forordet, og gråden får frit løb. Dermed er der tale om terapeutiske digte, hvor det traumatiske får form. Litterært bruges bl.a. rim eller gentagelser som her i digtet 'Ingen': "Ingen at tale med - / ingen at fortælle om mine følelser. / Ingen at læne mig ind til - / Ingen at råbe mine smerter til (...)". I dag er JG selv far og sikkerhedsleder hos Banedanmark.

Det er barsk læsning. Digtenes enkelhed og insisteren på at formidle følelser med "hjerte-smerte" står i dyb kontrast til volden. Man lettes over, at JG har et velfungerende liv i dag!.

For flere digte om far-søn-forholdet og omsorgssvigt, se Jonas Reppels eksperimenterende FarfedtDøren smækker bag mig. Se også Tom Hermansens Døren smækker bag mig, hvor det handler om at undslippe nedarvede, alkoholiske dæmonerFor flere digte om far-søn-forholdet og omsorgssvigt, se Jonas Reppels eksperimenterende Farfedt. Se også Tom Hermansens , hvor det handler om at undslippe nedarvede, alkoholiske dæmoner.



Informationer og udgaver